Navalny daagt Poetin uit door terug te keren naar Moskou

Aleksej Navalny keert terug naar Rusland en daagt met die stap president Vladimir Poetin nadrukkelijk uit. Via zijn account op Instagram liet Navalny weten dat hij zondag 17 januari vanuit Berlijn naar Moskou zal vliegen. Hij richt zich in zijn verklaring op dit sociale medium bijna direct tot Poetin. De president doet er volgens hem alles aan om te voorkomen dat hij weer voet op Russische bodem zet. ‘Poetin loopt in het Kremlin rond met een affiche, waar op staat: “Aleksej, alsjeblieft, keer onder geen beding weer terug naar huis”,’ aldus Navalny.

Navalny doelt op de nieuwe juridische stappen die de Russische overheid afgelopen maanden tegen hem heeft ondernomen, nadat hij in Berlijn was hersteld van een aanslag met het gifgas novitsjok. Eerst eiste de Russische overheidsdienst voor het gevangeniswezen dat Navalny zich zou melden om de rest van een eerder opgelegde gevangenisstraf uit te zitten. Navalny zou de voorwaarden voor zijn invrijheidsstelling hebben geschonden door zonder toestemming naar Duitsland te reizen. Eind december volgde de federale recherche van het Onderzoekscomité (SK) met een aanklacht dat Navalny geld zou hebben verduisterd bij zijn anti-corruptiebureau FBK.

Volgens Navalny zijn beide aantijgingen bedoeld om hem bang te maken en hem ervoor te laten kiezen in ballingschap te blijven. ‘De vraag of ik naar huis zou terugkeren, heb ik nooit gesteld. Gewoon omdat ik niet ben vertrokken. Ik ben in een ic-doos naar Duitsland gekomen om slechts één reden: ze hadden geprobeerd me te vermoorden. Ik heb het overleefd. En nu tiert Poetin, die het bevel heeft gegeven voor mijn moord, in zijn bunker tegen zijn bedienden dat ze alles moeten doen opdat ik niet terugkom. De bedienden handelen zoals gewoonlijk: ze verzinnen nieuwe strafzaken tegen mij. Maar wat ze daar doen, is voor mij niet zo interessant. Duitsland is een geweldig land, maar het was niet mijn keuze. Rusland is mijn land, Moskou is mijn stad, ik mis ze.’

Navalny keert zondagmiddag 17 januari terug met een vlucht van Pobeda, die dagelijks op Berlijn vliegt. De keuze voor Pobeda – en niet voor Aeroflot – is geen toeval. Pobeda betekent ‘overwinning’ en dat geeft metaforische betekenis aan zijn terugkeer. Pobeda is bovendien een budget-airliner, populair onder gewone Russen. Navalny wil van zijn thuiskomst een politieke manifestatie maken. Zijn team roept sympathisanten op om zondagmiddag naar luchthaven Vnoekovo bij Moskou (de thuisbasis van Pobeda) te komen om hem te onthalen.

De reacties van de volgers van Navalny´s Instagram-account zijn merendeels positief. Slechts een enkeling adviseert hem in Berlijn te blijven, omdat hij daar in vrijheid meer zou kunnen doen dan in gevangenschap in Rusland. ‘Keer niet terug. Ze laten je niet met rust’, aldus een volger, ‘We willen u levend zien in Duitsland en niet dood in Rusland’, aldus een andere. De meeste reacties op zijn Instagram-account getuigen echter van bewondering. Met teksten als: ‘Mijn God, wat een lef’; ‘Bedankt voor het voorbeeld’ dat je biedt; ‘Russen zullen hun held ontmoeten’; ‘Aleksej, je bent cool’; ‘Ljosja, het land wacht op jou’ en ‘Held van onze tijd’.

Zie ook profiel Aleksej Navalny, hartochtelijk politicus die weigert bang te zijn

 

 

Eerder publiceerde Raam op Rusland het portret ‘Aleksej Navalny, hartstochtelijk politicus, die weigert bang te zijn’.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.