Russische politici zijn juichend over de topontmoeting tussen Poetin en Trump. Rusland staat weer als gelijkwaardige supermacht op het wereldtoneel, zo menen zij. Minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken noemde de gesprekken tussen Poetin en Trump ‘beter dan super’.

Rusland erkent het recht van de OPCW niet om zelf daders van aanvallen met chemische wapens aan te wijzen. Als het besluit niet wordt teruggedraaid dan zijn ‘de dagen van de OPCW geteld’. Dit is de reactie van de Russische regering op het besluit dat de OPCW met 82 tegen 24 stemmen op 27 juni nam. [Ziehier ons bericht daarover]

In het kader van terreurbestrijding moeten Russische providers sinds 1 juli alle communicatie van hun klanten een half jaar bewaren. Maar deze 'sleepwet' is voorlopig onuitvoerbaar, omdat de daarvoor onontbeerlijke technische hulpmiddelen in Rusland nog niet zijn toegelaten.

De goede maatschappelijke stemming rond het WK Voetbal heeft niet geleid tot amnestie voor ‘politieke gevangenen’. Het omgekeerde is wel gebeurd. Halverwege het toernooi werd de Memorial-activist Joeri Dmitrijev, die eerder werd vrijgesproken van verspreiding van kinderporno, weer gearresteerd.

De organisatie voor het verbod op chemische wapens OPCW mag voortaan aanwijzen wie verantwoordelijk is voor een aanval met chemische wapens. Deze versterking van de bevoegdheid van de OPCW gebeurt op initiatief van Groot-Brittannië en 30 andere landen en werd fel bestreden door met name Rusland, Syrië en Iran. De grote vraag is nu of Rusland uit het verdrag zal stappen.

De universitaire wereld maakt zich zorgen over de druk die de regering, onder het mom van kwaliteitseisen, uitoefent op het particuliere onafhankelijke hoger onderwijs in Rusland. Op 21 juni trok de Russische onderwijsinspectie Rosobrnadzor de licentie in van de Moskouse School voor Sociale en Economische Wetenschappen, beter bekend als Sjaninka.

Pogingen om de hongerstakende Oekraïense cineast Oleg Sentsov vrij te krijgen uit Russische gevangenschap lopen tot nog toe spaak. Noch telefoongesprekken tussen Poetin en zijn Oekraïense tegenstrever Porosjenko, noch de onderhandelingen tussen de mensenrechtenvertegenwoordigers van beide landen, de oproepen van Europese instellingen of de internationale campagne van cineasten hebben geleid tot zichtbare beweging in zijn zaak. Ook de Franse president Macron heeft persoonlijk bij Poetin aangedrongen op vrijlating van Sentsov. Het zou een mooi gebaar zijn tijdens het WK voetbal.

Precies op de dag dat het WK Voetbal in Rusland begon, kondigde premier Medvedev aan de pensioengerechtigde leeftijd drastisch te verhogen. Deze hervorming van de verzorgingsstaat zal het Kremlin niet zonder slag of stoot kunnen realiseren. Het protest, dat nu op gang komt, lijkt breed te worden gedragen. President Poetin houdt zich intussen afzijdig.