Het net rond de verantwoordelijken voor de ramp met de MH17 sluit zich, maar het internationale onderzoeksteam JIT heeft nog onvoldoende bewijs om met concrete namen naar buiten te komen. Volgens officier van justitie Fred Westerbeke, leider van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van het Maleisische passagiersvliegtuig op 17 juli 2014, duurt het rond krijgen van het bewijs tegen concrete verdachten ‘een paar maanden tot een jaar’. Alleen als er ‘morgen getuigen opduiken die het hele verhaal vertellen en het bewijs leveren, is het een kwestie van een paar weken,’ aldus Westerbeke in een exclusief interview met de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta.

Het Kremlin gaat van oktober 2017 tot februari 2018 een kader-concours voor nieuwe leiders van het land organiseren. Dat meldde de sous-chef van de presidentiële administratie Sergej Kirijenko, aldus persbureau RBK. Doel van de wedstrijd is 'de meest veelbelovende mensen met leiderscapaciteiten te vinden, op te leiden en te ondersteunen'.

In tientallen Russische steden werd afgelopen zaterdag gedemonstreerd voor deelname van Navalny aan de komende presidentsverkiezingen. Daartoe had de oppositieleider vorige week opgeroepen. De opkomst op uitgerekend Poetins verjaardag was, met uitzondering van Sint Petersburg, niet zo massaal als de landelijke protesten eerder dit jaar. Een verlangen naar politieke hervormingen en pessimisme over de aankomende verkiezingen overheerst.

Het Russische ministerie van Defensie wil de toegang tot sociale media voor beroepssoldaten beperken. Te vaak onthullen zij via hun mobiele telefoons of posts op Facebook of de Russische variant VKontakte details over hun missies in het buitenland. Westerse onderzoekssites als Bellingcat traceerden via selfies op sociale media de aanwezigheid van Russische soldaten in, bijvoorbeeld, de Oekraïense Donbas en Syrië.

Op zaterdag 7 oktober, Poetins verjaardag, wil corruptiebestrijder Aleksej Navalny opnieuw in het hele land demonstraties organiseren, dit keer met de eis dat alternatieve kandidaten zoals hijzelf aan de presidentsverkiezingen deel mogen nemen. In 80 steden zouden bijenkomsten worden gepland. Uit voorzorg heeft de politie Navalny zelf deze week weer laten oppakken. Hij kreeg 20 dagen cel voor het organiseren van illegale protestbijeenkomsten. Ook zijn campagneleider Leonid Volkov is opgepakt. Voor de meeste rallies is geen toestemming verleend.

De Oekraïense president Porosjenko heeft een nieuwe taalwet getekend die door etnische minderheden in het land wordt afgewezen. Tegen de nieuwe taalwet komen buurlanden in opstand. Tegelijkertijd heeft de VN zware kritiek op het Russische bestuur van de Krim. Niet-Russen zijn daar tweederangs burgers geworden en het Oekraïens is uit het onderwijs verdwenen, aldus het rapport.

Oppositieleider Aleksej Navalny is begonnen aan een verkiezingstournee door Rusland. In Moermansk, Jekaterinburg en Omsk kwamen vele duizenden mensen op de meetings af. De komende dagen gaat hij naar de Siberische steden Novosibirsk, Vladivostok en Chabarovsk.

Een leider van de Krim-Tataren heeft acht jaar gevangenis gekregen voor zijn rol in 2014 bij protesten tegen de plannen van Rusland om de Krim te annexeren. Ahtem Tsjigoza werd schuldig bevonden aan het opruien van demonstranten in februari 2014, waarbij ongereldheden uitbraken. Volgens de aanklacht zijn daarbij twee doden gevallen en tientallen gewonden.