De jongste Amerikaanse sancties tegen Russische bedrijven zorgen voor onrust, met name op de aluminiummarkt. De prijzen voor aluminium zijn omhoog geschoten en Europese aluminium-producenten waarschuwen dat er een tekort dreigt aan grondstof. Voor talloze industrieën, zoals die van auto’s en vliegtuigen, kan dit gevolgen hebben.

Rusland zet de wereldwijde internetconcerns Google en Amazon onder druk om mee te werken aan het verbod van de berichtendienst Telegram. De Russische overheid kan het niet meer alleen, nu blijkt dat ze niet in staat is om Telegram in Rusland effectief te blokkeren. Telegram is er tot nu toe namelijk in geslaagd om grotendeels uit de greep te blijven van Roskomnadzor, de staatsinspectie voor de communicatiesector in Rusland. Andere sites hebben wel last van de actie tegen Telegram. Een medewerker van president Poetin heeft zich daarvoor verontschuldigd.

Rusland moet zich bezinnen op zijn doelstellingen in Syrië en een strategie uitstippelen om zich terug te trekken. Dit concluderen Russische experts na de  raketaanval van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië op drie objecten in Syrië, waar chemische wapens zouden worden gefabriceerd of opgeslagen. Behalve verbaal heeft Rusland niet gereageerd op de Westerse acties en daarmee is gebleken, aldus een van de commentatoren, dat Moskou zijn Syrische bondgenoot niet kan of wil verdedigen.

Op één enkele dag verloren de grootste beursgenoteerde bedrijven in Rusland maar liefst 11 miljard euro van hun vermogen. Op de eerste handelsdag, nadat de Amerikaanse regering vrijdag 6 april een nieuwe lijst met sancties tegen Russische politici, zakenlieden en bedrijven had aangekondigd, gingen 9 april alle aandelen- en wisselkoersen op de beurzen van Moskou met gemiddeld 10 procent onderuit. De roebel werd ongeveer 2,5 procent minder waard ten opzichte van de euro. In reactie op de nieuwe Amerikaanse sancties kondigde premier Dmitri Medvedev aan dat de Russische regering speciale maatregelen zal treffen om de getroffen Russische ondernemingen te steunen.

Een meerderheid van de Russen (81%) noemt de Britse beschuldigingen van Russische betrokkenheid bij de aanslag op de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Julia in Groot-Brittannië 'vooringenomen' en slechts 3% denkt dat de Russische geheime dienst erbij betrokken is. Dat blijkt uit onderzoek van opiniepeiler VTsIOM in Moskou.

De #MeToo beweging kreeg aanvankelijk in Rusland geen voet aan de grond. Verzet tegen seksisme wordt weleens afgedaan als doorgeslagen westers feminisme. Afgelopen week konden de Russische media echter niet langer om het thema heen. Doemalid Leonid Sloetski is over de scheef gegaan, of niet?

Volgens de voorlopige uitslag kreeg Vladimir Poetin voor zijn vierde termijn als president 56.411.688 stemmen. Dat is iets meer dan de helft van álle 108.997.370 kiesgerechtigden en een recordaantal in de Russische politieke geschiedenis. Dmitri Medvedev kreeg in 2008 meer dan 52 miljoen stemmen. De opkomst op 18 maart zou bijna 67,49% zijn geweest, twee procentpunt meer dan zes jaar geleden. In hun eerste analyses twijfelen waarnemers en statistici of de verkiezingen eerlijker zijn verlopen dan in 2012. De centrale kiesraad heeft dit keer sneller ingegrepen bij malversaties, maar volgens een bekende mathematicus is circa 10% van de uitgebrachte stemmen statistisch onverklaarbaar.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ontkent elke betrokkenheid van Rusland bij de moordaanslag op ex-geheim agent Sergej Skripal. Rusland zal op geen enkel ultimatum van Groot-Brittannië reageren zonder de beschikking te krijgen over een monster van het gifgas Novitsjok, dat bij de aanslag gebruikt zou zijn. De Britse premier Theresa May heeft de Russen tot middernacht gegeven om een afdoende verklaring voor de aanslag op de Russische geheim agent te leveren. Rusland wil medewerking verlenen aan het onderzoek.