In meer dan veertig Russische steden vonden donderdagochtend 12 september huiszoekingen plaats bij medewerkers en kantoren van Aleksej Navalny. Ook enkele verkiezingswaarnemers waaronder twee leden van NGO Golos kregen hiermee te maken. De acties vinden plaats in de nasleep van de regionale verkiezingen waarbij pro-Kremlin kandidaten in de Moskouse gemeenteraad bijna de helft van hun zetels kwijtraakten.

In Vladivostok bekritiseerde de Maleisisch premier Mahathir Mohammed op donderdag 5 september opnieuw de bevindingen van het JIT. Net als in juni vroeg hij om harde bewijzen tegen de vier verdachten in plaats van aantijgingen op basis van geruchten. Waarom spreekt premier Mohammed de uitkomsten van het JIT tegen en wat gaat er schuil achter deze opstelling?

De ruil van gevangenen tussen Rusland en Oekraïne, afgelopen weekeinde, wordt in beide landen gezien als eerste stap voor een normalisatie van de betrekkingen. Zaterdag belde president Zelensky met president Poetin. Zij spraken af voorbereidingen te gaan treffen voor een overleg in Minsk.

Aan de vooravond van de lokale verkiezingen in Moskou, op zondag 8 september, zijn enkele arrestanten deze week in sneltreinvaart tot gevangenisstraffen van 2 tot 5 jaar veroordeeld wegens kleine overtredingen. Anderen zijn vrijgepleit van een rol bij de 'massa-onlusten' in wat de 'Moskouse zaak' is gaan heten en vrijgelaten.

Een tweederde meerderheid van de Russen is op de hoogte van de straatprotesten tegen het weren van oppositiekandidaten bij de locale verkiezingen van 8 september en gelooft niet in westerse inmenging. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke opiniepeiler Levada Center. 

Behalve bloggers, rappers en musici protesteren in Moskou ook steeds meer wetenschappers tegen het disproportionele politieoptreden tijdens de demonstraties tegen het weren van oppositiekandidaten bij de Moskouse gemeenteraadsverkiezingen van de afgelopen weken.

De medische behandeling van Aleksej Navalny, de oppositiepoliticus die in gevangenschap is getroffen door een onduidelijke maar heftige allergische reactie, schiet volgens medici rond Navalny tekort. Zijn ‘behandelend arts’ heeft daarom twijfels over de oorzaak en de aard van zijn plotselinge ziekte.

Volgens zijn arts Anastasia Vasiljeva hebben de medici in de gevangenis, waar Navalny sinds 24 juli een straf van dertig dagen cel moet uitzitten, zo inadequaat gereageerd op de plotselinge ziekteverschijnselen dat zij niet uitsluit dat er een ‘vergiftiging’ moet worden gemaskeerd. Vasiljeva heeft daarom een t-shirt en haren van Navalny in veiligheid gebracht, zodat er ‘onafhankelijk expertise’ in Rusland en Europa kan worden gedaan.

Uit protest tegen het uitsluiten van oppositie-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Moskou, gingen zaterdag om en nabij de 20 duizend Moskovieten de straat op. Oppositieleider Alexej Navalny riep de menigte op komende zaterdag voor het gemeentehuis te demonstreren en daar te blijven, totdat alle kandidaten zijn toegelaten. De kiescommissie verklaarde daarop dat Navalny het stadsbestuur probeert te intimideren en noemde zijn oproep ‘politieke chantage’.