De bomaanslag op een waarnemerskonvooi van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) nabij Loegansk in de Donbas, waarbij één Amerikaanse OVSE’er werd gedood en twee OVSE’ers gewond raakten toe hun auto op een landmijn reed, is geen reden om een zwaardere vredesmissie van ‘blauwhelmen’ onder auspiciën van de Verenigde Naties (VN) naar Oost-Oekraïne te sturen. De Russische regering heeft het voorstel van de Oekraïense president Petro Porosjenko afgewezen om de OVSE-waarnemers te vervangen door een meer militair opgetuigde VN-missie.

Ondanks de economische recessie in Rusland zelf is het aantal Russische miljardairs in 2016 volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes toegenomen. De cijfers van Forbes, dat jaarlijks ranglijsten van de rijkste ondernemers in de hele wereld publiceert, illustreren dat de verschillen tussen hyperrijk, rijk, bovenmodaal, doorsnee en arm in Rusland toenemen.

Een video waarin Kremlin-opposant Aleksej Navalny vergeleken wordt met Hitler is van Youtube verwijderd. De video had de titel ‘Hitler 1945, Navalny 2018 – we kunnen het weer klaren!’, een verwijzing naar Hitlers nederlaag die ook Navalny in 2018 te wachten staat als hij, zoals hij van plan is, het opneemt tegen Poetin in de presidentsverkiezingen.

Ondanks de economische recessie groeien de Russische militaire uitgaven harder dan in de meeste andere grote mogendheden. Volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) heeft de Russische overheid vorig jaar 5,3 procent van het nationaal inkomen besteed aan defensie-uitgaven.

Slechts 14 procent van de Russen staat achter de sloop en verwijdering van standbeelden en monumenten ter ere van Vladimir Lenin. Dat is de uitkomst van een enquête door onderzoeksbureau Levada Center. Het Lenin-standbeeld heeft een belangrijke symbolische waarde voor Russen, zeggen de sociologen die het onderzoek hebben uitgevoerd aan de vooravond van de verjaardag (22 april) van ‘s werelds bekendste revolutionair en eerste leider van de Sovjet-Unie.

De federale autoriteiten van Rusland ondernemen vooralsnog geen actie tegen de deelrepubliek Tsjetsjenië, waar volgens persberichten homoseksuelen worden gevangen gehouden en ook gemarteld. De hoogste mensenrechtenfunctionaris van Moskou zegt op dit moment geen bewijs te hebben dat homoseksuelen in Tsjetsjenië in speciale gevangenissen verdwijnen.

Miljardair Alisjer Oesmanov klaagt activist Aleksei Navalny aan voor smaad. Zo riskeert Navalny nog geen twee dagen na zijn vrijlating een nieuwe celstraf. Navalny reageert laconiek op de aanklacht van Oesmanov: ‘Uitstekend, laat hem dat vooral doen.’

De Russische staatstelevisie zou meer aandacht moeten besteden binnenlandse kwesties die de burgers bezighouden, in plaats van de nadruk op het buitenland te leggen. Daarover wordt volgens de zakenkrant RBK door het Kremlin gedelibereerd.