De VS dreigt steeds luider met sancties tegen Nederlandse en Duitse bedrijven vanwege hun medewerking aan de aanleg van de Russische gaspijp Nordstream 2.  Zondag werd de inhoud van een boze brief bekend die de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn aan Duitse bedrijven heeft geschreven. Vorige maand waarschuwde ambassadeur Pete Hoekstra Nederland en Nederlandse bedrijven voor sancties als zij hun werk aan de pijplijn zouden voortzetten.

De recent verworven onafhankelijkheid van de autokefale Orthodoxe Kerk van Oekraïne is een onderdeel aan het worden van de natievorming in Oekraïne. President Petro Porosjenko gebruikt de soevereine status van de nationale kerk, die sinds kerstmis in een zogeheten tomos is vastgelegd, openlijk om zich af te zetten van Rusland en zichzelf te profileren als succesvol staatshoofd.

Voor het eerst sinds de versoepeling van de notoire extremismewet heeft een rechtbank (in Jekaterinburg) een rechtszaak wegens extremisme gesloten.  Op 28 december ondertekende president Poetin een versoepeling van de wet tegen extremisme, die de afgelopen jaren steeds vaker gebruikt werd om mensen te vervolgen om reposts, likes, memes en retweets

Critici van de wet noemen de versoepeling kosmetisch. 'Dit zijn simpelweg kosmetische wijzigingen om mensen te kalmeren,' zei  Damir Gainutdinov, advocaat bij de Agora mensenrechtengroep tegen The Moscow Times.

De zaak betrof Vladimir Manoejlenko, de leider van de 'neo-paganistische' beweging 'Vereniging der Slaven' (Схорон еж Славен), die in september 2016 op zijn pagina op VKontakte (het Russische Facebook) twee oud-kerkslavische artikelen had afgedrukt. Mensenrechtenorganisaties en advocaten protesteren al sinds de invoering van de wet.

Onder druk van president Petro Porosjenko en patriarch Filaret heeft de nieuwe zelfstandige Oekraïense orthodoxe kerk gekozen voor een relatief jonge kerkleider: de 39-jarige Epifani. Op een speciale synode, die zaterdag 15 december in de Sofia kathedraal te Kiev bijeen was en tot doel had twee aparte orthodoxe kerken te verenigen, werd Epifani door de meerderheid der aanwezigen aangewezen als ‘metropoliet van Kiev en heel Oekraïne’.

Viktor Zolotov, hoofd van de Russische Nationale Garde, heeft een schadeclaim wegens smaad ingediend tegen oppositieleider Navalny. Een dag eerder werd bekend dat de Federale Anti-monopoliedienst op verzoek van de FSB een onderzoek is begonnen naar vermeende corruptie bij de Nationale Garde. Opmerkelijk, want het was Navalny die als eerste over verduistering bij de Garde publiceerde en daarom door Zolotov voor de rechter wordt gesleept.  

Aan de vooravond van een synode, waar de toekomstige zelfstandige Oekraïense orthodoxe kerk vorm moet krijgen, is er een conflict uitgebroken tussen patriarch Filaret van Kiev en de oecumenische patriarch Bartholomeus van Constantinopel (Istanbul).

Vrijdag 30 november kondigde de Oekraïense president Petro Porosjenko plotseling een verbod op inreis af voor alle Russische mannen tussen de 16 en de 60 jaar. Ook andere Russische burgers kan de toegang tot het buurland worden ontzegd. Met de invoering van de noodtoestand mag de Oekraïense douanedienst Russische burgers bij de grens weigeren. De Oekraïense president zegt dat de maatregelen noodzakelijk zijn omdat hij vreest dat Rusland nog een stuk van Oekraïne wil annexeren.

Na een nachtelijke zitting van de Nationale Veiligheidsraad heeft Oekraïne de noodtoestand afgekondigd na een militair incident bij de straat van Kertsj, de maritieme toegangsweg tot de zee van Azov. Drie Oekraïense militaire schepen werden beschoten en opgebracht door Russische grensbewakingstroepen van de FSB. President Porosjenko, die de noodtoestand 30 dagen wil laten duren, noemde de Russische actie een oorlogsdaad en zei dat Oekraïne met het besluit alleen defensieve doeleinden heeft. Het parlement heeft inmiddels ingestemd met het besluit.