21 februari 2017

Er zijn grote verschillen, maar er zijn ook enkele opmerkelijke parallellen met de wereldorde van na de vrede van Versailles (1919) en de conferentie van Jalta (1945), zegt historicus en journalist Raymond van den Boogaard. Na de vrede van Versailles trok Amerika zich terug in splendid isolation. En in 1945 werd Oost-Europa onbedoeld door de geallieerden aan Stalin overgeleverd, die er zijn hegemonie vestigde. Ook Poetin wil de Russische invloedssfeer uitbreiden. En Trump droomt van America First. Europa, pas op uw zaak!

HamerAambeeldIllustratie
Illustratie Nanette Hoogslag

door Raymond van den Boogaard

De grote omwenteling van 1989 was in de Bulgaarse hoofdstad Sofia eerder een discrete affaire: een communiqué van veranderingen aan de top, en in mijn herinnering regende het voortdurend. Geen extatische menigten dus, zoals in Praag. Maar op de derde dag rondhangend kreeg ik via een Bulgaarse student een uitnodiging. Klopte het dat ik Nederlander was? Dan waren er mensen die mij graag wilden spreken.

Deelnemen aan dit debat?

Bijdragen die goed geschreven zijn en het debat inhoudelijk verder brengen, zullen wij graag publiceren. De redactie houdt zich het recht voor artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten.
Dit veld is verplicht.

Het e-mailadres lijkt niet correct.

Invalid Input

Invalid Input