Poetins strategie, Zelenski's adviseur en Tsjetsjenen vechten mee

Poetins strategie, Zelenski's adviseur en Tsjetsjenen vechten mee

 

Beste , 

 

Poetin loopt een eeuw achter. Dominantie bereikt een land via zijn economie en technologie, niet met de brute kracht van tanks, schrijft Maxim Trudolyubov. Explosies in het van Moldavië afgescheiden staatje Transnistrië zijn verontrustend, maar betekenen nog niet dat Rusland binnenkort Moldavië zal aanvallen, meent Bob Deen. Oleksi Arestovytsj voorspelde twee jaar geleden de Russische inval en spreekt nu dagelijks de Oekraïners moed in. Wie is deze intrigerende adviseur van Zelenski? In Oekraïne vechten sinds begin maart ook Tsjetsjenen mee, geduchte en beruchte vechtjassen. Zijn ze zo gevaarlijk als ze eruit zien?    

International scolars on gepopolitics like the American professor John Mearsheimer don't seem to understand that their abstract reasoning at this very moment kills people, says the Russian political analist Maxim Trudolyubov in an article for the Kennan Institute. For Putin human lives, even Russian, don't count. 'By moving tanks into Ukraine, Putin has challenged not only Ukraine, but all of our modernity.'

Op 25 en 26 april werd Transnistrië opgeschrikt door in totaal drie explosies. Een overheidsgebouw en twee radiomasten waren het doelwit van de aanvallen. In de niet-erkende republiek Transnistrië, formeel onderdeel van Moldavië, zijn sinds jaar en dag Russische soldaten gestationeerd. Over de explosies is nog veel onduidelijk, maar dat er een verband is met de oorlog in Oekraïne lijkt zeker. Daan de Vries sprak met Bob Deen, senior onderzoeker bij Instituut Clingendael, over de achtergrond en mogelijke gevolgen van deze explosies.

 

One of the most intriguing advisors of president Zelenskyi is the 46-year old Oleksiy Arestovych, who predicted the war in detail in 2019 and has a huge following on social media, where he spreads boundless optimism about Ukrainian's victory. Who is this soldier, psychologist, actor and propagandist with a murky past? For Open Democracy Dmitry Tereshkow wrote this profile.

 

De leider van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, steunt luidruchtig de Russische invasie in Oekraïne. Hij schepte op dat 70.000 Tsjetsjenen bereid zijn om als vrijwilliger aan de strijd deel te nemen.  Maar veel meer dan duizend man lijkt hij niet te hebben gestuurd. De Tsjetsjenen, berucht om hun gevechtservaring en meedogenloosheid, worden vooral ingezet om de Oekraïners te intimideren. Aan de frontlinie verschijnen ze niet, schrijft Berend de Haas.