Oorlogsmisdaden, overwinning van het Oekraïense leger, het Boedapest Memorandum

Oorlogsmisdaden, overwinning van het Oekraïense leger, het Boedapest Memorandum

 

Hallo , 

 

Dit is de week van de Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. De haastige terugtrekking van de Russische troepen rondom Kyiv liet een spoor van dood en verderf achter. Wat is het plan van het Kremlin? Hella Rottenberg beschrijft het afglijden naar de straffeloze dictatuur. Het Oekraïense leger dwong de Russen zich terug te trekken naar de Donbas. Maar de overwinning is verre van zeker en een lange uitputtingsoorlog dreigt, aldus Laura Starink. Oekraïne mag geen lid worden van de NAVO, maar neutraliteit is levensgevaarlijk. Hubert Smeets ontrafelt het debacle van het Boedapest Memorandum, dat Oekraïne ooit veiligheid beloofde. En Rusland worstelt niet alleen op het slagveld, maar ook met het vinden van burgemeesters in oorlogstijd, schrijft Ivan Klyszcz. Ook op onze site de emotionele toespraak van president Zelenski na de ontdekking van oorlogsmisdaden bij Boetsja.

Hoe is het mogelijk dat het Russische leger zich gedraagt alsof het wraak neemt op zijn ergste vijand terwijl de Oekraïners Rusland met geen haar hebben gekrenkt?  Waarom schaart de massa zich achter de oorlog en achter Poetin? Gehersenspoeld door propaganda en blind voor de transformatie van het eigen land richting totalitaire dictatuur, lijkt in naam van ‘denazificatie’ van Oekraïne alles geoorloofd, schrijft Hella Rottenberg.

Wie goed keek had kunnen voorspellen dat de Oekraïners fel verzet zouden plegen, maar de Russen bereidden zich niet voor. Het gevolg: de terugtrekkende Russische troepen laten een spoor van terreur, plundering, dood en verderf achter. Het toont een enorm mentaliteitsverschil tussen de politieke en militaire leiding van beide landen. Poetins hovelingen proberen de leider te behagen. Zelenski’s team was uitstekend voorbereid op de oorlog die ze al jaren zagen aankomen. Zo brachten de Oekraïners het Kremlin een gevoelige nederlaag toe, zegt Laura Starink. En toch is een overwinning voor Oekraïne bepaald geen uitgemaakte zaak.

Na de ontmanteling van de Sovjet-Unie in 1991 was Oekraïne ineens de derde kernmacht ter wereld. Onder druk van Amerika en Rusland gaf Oekraïne in 1994 zijn nucleaire arsenaal op, in ruil voor ‘veiligheidsgaranties’ van de supermachten. Twee decennia later bleek wat die beloftes waard waren. Waarom ontwapende Oekraïne zichzelf? Hubert Smeets geeft een historisch overzicht.

Now that Russia's invasion in Ukraine has entered its second month, a long-term occupation in southern Ukraine becomes a realistic scenario. Ivan U. Klyszcz, specialist on Russian foreign policy investigated for Riddle what is known about life in Ukraine's newly occupied territories. He writes that Russia attempts to create new puppet ‘pseudo-republics’ in the fashion of the Luhansk and Donetsk ‘People’s Republics’.