Diplomatieke (schijn)bewegingen, Poetins Russische wereld krimpt

Diplomatieke (schijn)bewegingen, Poetins Russische wereld krimpt

 

Beste , 

 

Bij onderhandelingen in Istanbul lijken Rusland en Oekraïne concessies te hebben gedaan. Maar wat zijn ze waard? De oorlog gaat intussen door en de Oekraïners houden stand, gesterkt door het gevoel van saamhorigheid. Popster Vakartsjoek reist het land door om mensen een hart onder de riem te steken. Poetin verklaarde doel was om de 'Russische wereld' te herenigen, maar met elke bom krimpt die wereld verder. De Russische bondgenoten van de voormalige Sovjet-Unie houden zich op de vlakte om buiten het conflict te blijven. Op de site vindt u verder een oproep van Oekraïense journalisten aan hun westerse collega's, nieuws over de omvang van de verwoesting die de oorlog heeft aangericht en de FSB-brigade die de vermoorde oppositiepoliticus Nemtsov schaduwde. 


Terwijl de delegaties in Istanboel voorzichtig optimistisch uit de vredesonderhandelingen kwamen, was er van verminderde militaire activiteit in Oekraïne geen sprake. Rusland zegt zich voorlopig te concentreren op de 'bevrijding van de Donbas'. Oekraïne kwam met een tien-puntenplan waarin het belooft 'neutraal' te blijven, mits er internationale beschermheren te vinden zijn die Russische agressie in de toekomst gaan voorkomen.


Popster Svjatoslav Vakartsjoek, de zanger van Oekraïne's populairste band, Okean Elzy, reist door Oekraïne om mensen een hart onder de riem te steken. Hij speelt piano op het station in Lviv, zingt op de beroemde Potjomkin Trappen van Odessa, treedt op in de metro voor ondergedoken inwoners van de gebombardeerde stad Charkiv, of duikt op naast de populaire gouverneur van het belegerde Mykolaiv. Roman Kravets interviewde de zanger tussen de bedrijven door voor de Oekrainska Pravda.

 

Rusland zaait dood en verderf in het oosten van Oekraïne, waar Russisch de voertaal is en de steun voor het buurland traditioneel groot was. Het is een van de blunders van deze meedogenloze militaire invasie. Met elke bom op Charkiv en Marioepol groeit de Oekraïense haat tegen Rusland, zegt Laura Starink. Het einde van Poetins 'Russische wereld' is in zicht.


De Russische invasie van Oekraïne is nu iets meer dan een maand oud. Van de 15 republieken van de voormalige Sovjet-Unie zijn alleen de Baltische staten lid van de NAVO - de overige hebben elk een andere verhouding met Rusland. Veel landen zijn economisch zeer vervlochten met Rusland, wat het moeilijk maakt partij te kiezen in de oorlog. Daan de Vries maakt een rondje langs een aantal landen uit de voormalige Sovjet-Unie.


De orthodoxe kerk in Amsterdam heeft zich definitief losgemaakt van het patriarchaat in Moskou. Zaterdag 26 maart hebben de parochianen van de Heilige Nikolaas van Myra met bijna tweederde meerderheid besloten om het patriarchaat van Moskou te verlaten en over te gaan naar het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel.