Stemmen uit Oekraïne en Rusland, burgemeesters in oorlogstijd en wie kan Poetin stoppen

Stemmen uit Oekraïne en Rusland, burgemeesters in oorlogstijd en wie kan Poetin stoppen

 

Beste , 

 

Na twee weken oorlog zijn al twee miljoen Oekraïners gevlucht. Het Russische leger bombardeert en beschiet woonwijken, de haat tegen de Russen groeit elke dag. In een nieuwe rubriek stemmen uit de oorlog laten we Oekraïners en Russen aan het woord over hun ervaringen en gedachten. In deze nieuwsbrief de Oekraïense consultant Vasyl Myroshnychenko en de Russische socioloog Greg Joedin. In de rubriek vindt u meer getuigenissen. Steeds meer Oekraïense steden worden belegerd door het Russische leger. Oekraïense burgemeesters staan voor de keuze tussen collaboratie en verzet. Poetin trekt niet alleen Oekraïne, maar ook Rusland mee de afgrond in. Wie kan Poetin stoppen? Daarover opiniestukken van Hubert Smeets en Hella Rottenberg.


Consultant Vasyl Myrosjnytsjenko ontvluchtte op 24 februari met zijn gezin de hoofdstad Kyiv. Hij bracht zijn gezin in veiligheid in Roemenië, maar keerde zelf terug naar Volotsjysk, waar zijn ouders wonen. Het ongeloof en de schok over de invasie sloegen veel Oekraïners uit het lood. De hoofdprijs voor Poetin is Kyiv en Myrosnychenko verwacht het ergste. Poetin heeft de Oekraïners verenigd, ook in hun haat tegen de Russen, die nu verder gaat dan de Kremlinkliek. Laura Starink sprak met hem.


During an antiwar protest in Moscow sociologist Greg Yudin was arrested and beaten up by the police. He landed in hospital with a concussion. The Russian newssite Meduza, now forbidden in Russia and working from Riga in Latvia, spoke with Yudin about protest in Russia, the suicidal policy of the Kremlin, the war in Ukraine and the looming prospect of nuclear war.


 

Local mayors in East-Ukrainian towns surrounded by Russian forces face a stark choice: do they surrender or stay in power to defend their citizens? It is the old question of local governance in times of war. Until now, many have shown defiance. But the longer the war drags on, the narrower their options become, says Serhiy Kudelia for OpenDemocracy.


De oorlog van het Kremlin tegen Oekraïne is niet alleen een poging om het Oekraïense ‘broedervolk’ politiek en cultureel te vernietigen. Poetin neemt met zijn veldtocht ook het risico dat hij Rusland zelf naar de rand van de afgrond drijft. Omdat de Russische maatschappij zwak is en de politiek te primitief, resteert slechts de hoop op een paleiscoup, schrijft Hubert Smeets.


Wie stopt Poetin? Het internationale bedrijfsleven kiest het hazenpad, nu Rusland toxisch is geworden. Dat ontslaat zakenlui niet van de verplichting hun uitstekende contacten aan te wenden om de Russen van hun dwaalwegen te doen terugkeren, stelt Hella Rottenberg.