Poetin zoekt revanche, Oekraïne vraagt solidariteit, Belarus in het gelid gezet

Poetin zoekt revanche, Oekraïne vraagt solidariteit, Belarus in het gelid gezet

 

Beste , 

 

Na maanden van oplopende spanning en onzekerheid over de intenties van president Poetin, kwam afgelopen maandag de ontknoping. Poetin maakte zijn besluit bekend om de separatistische Donbas-republieken te erkennen. 's Avonds hield hij een tv-toespraak waarin hij zijn revanche-gevoelens over het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de vrije loop liet. Poetin heeft de diplomatie afgebroken en laat de kanonnen spreken. Een historische scheidslijn. Een paar dagen eerder deed Volodymyr Zelensky een appel in München om de strijd van Oekraïne als een strijd van het Westen te zien. In Rusland accepteert de massa vermoeid de decreten van hun president. Protest wordt trouwens direct onderdrukt. Intussen raakt de Witrussische dictator Loekasjenko  de feitelijke zeggenschap over zijn land stap voor stap kwijt. Door de turbulente ontwikkelingen zijn de Olympische Spelen al bijna vergeten. We rakelen toch nog een dopingaffaire op, die in Rusland als een boemerang terugsloeg.


 

In een televisierede van vijf kwartier maakte president Poetin een tour d'horizon langs de geschiedenis van Rusland met als strekking dat Oekraïne geen bestaansrecht had als soevereine staat. Poetins toespraak, waarin hij bijna als voetnoot de erkenning aankondigde van de separatistische Donbas-gebieden, zorgde ook voor ongerustheid in andere ex-Sovjetrepublieken, want zijn revisionisme strekte zich verder uit dan Oekraïne, schrijft Hubert Smeets.

 

Wie de afgelopen week de verklaringen en gedragingen van het Kremlin volgde, had het gevoel een wisselbad-behandeling te ondergaan. De ene dag opluchting dat Poetin nog iets zag in voortzetting van diplomatieke onderhandelingen, de dag erna weer dreigementen met ‘militair-technische maatregelen’. Intussen stookten de separatistenleiders in de Donbas de angst voor oorlog op en verklaarde Biden ervan overtuigd te zijn dat Poetin besloten had tot een invasie. De ontknoping kwam maandag, toen de Veiligheidsraad zich unaniem voor erkenning van de ‘Volksrepublieken’ uitsprak, schrijft Hella Rottenberg.

President Putin didn't show up at the Munich Security Conference, but the Ukrainian president Volodymyr Zelensky used the rostrum to criticize both Russia (the agressor) and the West (the appeaser). Our war is your war, he warned European leaders, and we have fought it long enough for you. He demanded answers on Ukraine's justified questions on NATO- and EU-membership. He got a standing ovation.

 

Hoewel een oorlog met Oekraïne na de erkenning van de Volksrepublieken een stap dichterbij is gekomen, is er in Rusland geen sprake van massaal protest. Ook niet van enthousiasmet, trouwens. De massa is Oekraïne-moe.Bekende schrijvers, journalisten, opiniemakers, muzikanten en mensen uit de culturele sector hebben open brieven ondertekend en sommige mensen waagden zich met een protestbord de straat op om meestal meteen te worden opgepakt.

Op 27 februari wordt in Belarus een referendum gehouden over grondwetswijzigingen die de toekomst van Aleksandr Loekasjenko moeten waarborgen. Met de legering van Russische troepen is de Uniestaat tussen Rusland en Belarus weer een forse stap dichterbij gekomen. De militaire annexatie lijkt in volle gang. Twee jaar geleden, vóór de opstand na de frauduleuze herverkiezing van Loekasjenko waren de verhoudingen met Rusland heel wat gecompliceerder. De dictator moest eieren voor zijn geld kiezen, schrijft Tijs van de Vijver.

Kort nadat tijdens de Olympische Winterspelen bekend was geworden dat kunstschaatser Valijeva betrapt was op doping, dacht het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken de affaire te kunnen smoren door de tegenaanval in te zetten. Dat was een verkeerde taxatie. Het sportminnende publiek in Rusland keerde zich niet tegen de westerse buitenwereld, maar tegen de meedogenloze trainer van de Russische ploeg die haar zeer jonge pupillen zelfs aan doping blootstelt., schrijft Hubert Smeets.