25 maart 2016

Waarom is Oekraïne de steen des aanstoots geworden voor Moskou? Waarom snappen Russen niet dat Oekraïners een ander volk zijn? De conservatieve Moskouse filosoof Aleksandr Tsipko vindt dat Poetin met de annexering van de Krim en de oorlog in de Donbas een grote fout heeft gemaakt. 'Het rechtsgevoel van de Rus is helaas heel zwak ontwikkeld.' Maar ook het Westen gaat niet vrijuit.

ror debat Aleksandr TsipkoIllustratie  Nanette Hoogslag

Door Aleksandr Tsipko

Om te beginnen moeten we een realistisch beeld schetsen van Rusland en de Russische natie. In de klassieke, Europese betekenis van het woord heeft de Russische natie nooit bestaan en bestaat ze nog steeds niet. Daarom hebben de bolsjewieken in Rusland in 1917 de overwinning kunnen behalen. Daarom woedt er in Rusland nu een onverzoenlijke ideeënstrijd tussen stalinisten en antistalinisten, tussen westerlingen en nieuwe slavofielen. Daarom is er niet alleen een ideologisch, maar ook een ernstig politiek conflict ontstaan tussen degenen die de buitenlandse politiek van Poetin ondersteunen en hen die, zoals ik, de aandacht vestigen op zijn onvermijdelijke negatieve gevolgen.

Onze huidige op het Westen gerichte intelligentsia verzet zich tegen Poetin, maar de ‘antiwesterlingen’, die uiteraard met 70 tot 80 % van de bevolking ver in de meerderheid zijn, steunen enthousiast de wens van Poetin om, zoals zij dat noemen, ‘de Amerikanen die te ver zijn gegaan op hun bek te slaan’. Voor zover ik weet zijn er overigens ook in het Westen zeer velen die Poetins pogingen om ‘de Amerikanen op hun bek te slaan’ van harte steunen. Daarbij moet je in aanmerking nemen dat de anti-westerse stemmingen in Rusland vooral heersen onder de ‘verliezers’, de ongelukkigen, wie het uiteenvallen van de USSR en de liberale hervormingen van de jaren 90 niets hebben gebracht dan armoede en het besef dat zij tweederangsmensen waren.