Siemens schroeft activiteiten in Rusland terug

Het Duitse elektronicaconcern Siemens schroeft zijn activiteiten in Rusland terug. Aanleiding is het feit dat er vier gasturbines van Siemens naar de Krim zijn getransporteerd voor de twee energiecentrales die de Russische regering daar door het staatsbedrijf Rostech wil laten bouwen.

De turbines zijn in Rusland vervaardigd door een dochteronderneming van Siemens. Volgens Siemens is de leverantie niettemin in strijd met zowel de Europese sancties tegen de annexatie/hereniging van het schiereiland als met de leveringsovereenkomst tussen het Duitse concern, Rostech en Technopromexport, de Russische hoofdaannemer van Rostech.

De gasturbines waren bestemd voor een nieuwe energiecentrale in Taman, een plaats in de provincie Krasnodar aan de aan de Russische zijde van de Straat van Kertsj. Maar dat project ging niet door. Prioriteit kreeg de bouw van twee centrales aan de overkant op de Krim zelf. Het schiereiland was tot voor kort onderdeel van het Oekraïense elektriciteitsnetwerk. Nu moet het zijn eigen energievoorziening ter hand nemen. Zonder materieel van Siemens of andere buitenlandse leveranciers kan dat echter niet. Zonder dat Siemens daarvan op de hoogte zou zijn gesteld, werden daarom vier gasturbines overgebracht naar de Krim.

De leverancier, het voormalige staatsbedrijf Technopromexport uit Sint-Petersburg, ontkent contractbeuk. Technopromexport zegt de gasturbines tweedehands te hebben gekocht. Siemens heeft echter aanwijzingen van het tegendeel.

Bij wijze van tegenmaatregel staakt Siemens tot nader orde alle leveranties van onderdelen voor energiecentrales in Rusland. Het concern trekt zich bovendien terug het Russische bedrijf Interautomatika, een joint venture van Siemens, Siemens, het Pan-Russische Instituut voor Warmtetechniek en Technopromexport. De door de Duitsers benoemde commissarissen hebben hun functie ter beschikking gesteld.

Rusland is voor Siemens een belangrijke afzetmarkt. Bestuursvoorzitter Joe Kaeser was in maart 2014 de eerste westerse topondernemer die, ondanks de sancties na de annexatie van de Krim, op bezoek ging bij president Vladimir Poetin in het Kremlin.

Siemens geeft met maatregelen, die het nu heeft genomen, toe aan druk vanuit de Duitse regering van bondskanselier Angela Merkel, die waakt tegen inbreuk op de westerse sancties.

De stap van de multinational is een zoveelste signaal dat de 'vrijage' tussen Berlijn en Moskou, zoals de Russische politicologe Lilia Sjevtsova de eeuwoude Russisch-Duitse 'romance' noemt, ten einde is.

Zie ook: Vedomosti over de fall out van het Siemens-schandaal voor Rusland.

Lees meer

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.