Shell en Gazprom gaan nauwer samenwerken

Gazprom en Koninklijke Olie/Shell willen nauwer samenwerken. Ondanks de mogelijke verlenging van de Europese sancties tegen Russische bedrijven en politici hebben ceo Ben van Beurden van Koninklijke Olie/Shell en topman Aleksej Miller van semi-staatsbedrijf Gazprom op 16 juni in Sint-Petersburg een overeenkomst getekend om samen te gaan investeren in een LNG-project aan de Oostzee.

Beide energieconcerns gaan in de havenstad Oest-Loega aan de Oostzee ten westen van Sint-Petersburg een fabriek bouwen om aardgas tot vloeibaar LNG te maken. De LNG-terminal wordt aangesloten op het netwerk van Gazprom. De totale investering in het project bedraagt ongeveer 10 miljard dollar. Koninklijke Olie / Shell krijgt een aandeel van 25 tot 35 procent. Zoals bijna altijd met gezamenlijke projecten houdt Gazprom een meerderheidsbelang en dus zeggenschap op de joint venture. Op Sachalin heeft Shell in 2006 aan die eis van Gazprom ook moeten toegeven, nadat de Russische regering het contract had opengebroken.

De ondertekening van de intentieverklaring van Gazprom en Koninklijke Olie / Shell vond plaats tijdens het jaarlijkse Internationale Economische Forum (PMEF). Van Beurden sprak in Sint-Petersburg ook met president Vladimir Poetin.

Poetin looft Van Beurden

Poetin was vol lof over Koninklijke Olie / Shell. De president noemde het Brits-Nederlandse concern een ‘oude en betrouwbare partner’. Poetin zei bereid te zijn om buitenlandse investeerders niet meer te verrassen met nieuwe belastingen. Vorig jaar werd de fiscale druk op inkomsten uit olie en gas verhoogd, om tekorten in de staatsbegroting te dekken. Poetin zei dergelijke verhogingen nu wel te zullen gaan blokkeren, schreef correspondent Geert Groot Koerkamp in het Financieele Dagblad, zodat ‘bedrijven hun investeringsbeleid op lange termijn kunnen plannen’.

President Poetin gebruikte het economische forum in Sint-Petersburg ook voor ontmoetingen met Europese politici. Zo sprak hij ook met ex-president Nicolas Sarkozy van Frankrijk en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Er is Poetin veel aan gelegen dat de westerse sancties tegen Rusland worden opgeheven of althans afgezwakt. Verschillende multinationale concerns, onder meer Koninklijke Olie / Shell, pleiten daar achter de schermen ook voor. Van Beurden sprak in Sint-Petersburg niet openlijk over de sancties maar repte alleen van ‘zeer zware economische omstandigheden’.

De Europese en Amerikaanse sancties zijn gericht tegen specifieke Russische politici, banken, zakenlieden die op een of andere manier zijn betrokken bij de annexatie van de Krim en de afscheidingsoorlog in de Donbas. Cruciaal is onder meer dat Oekraïne de grens tussen Rusland en rebellengebied weer moet kunnen controleren. Volgens de EU moet ook de Russische regering de bestandsakkoorden van Minsk volledig naleven. Eind juni beslist de Europese Raad of er reden is om de sancties te verzachten.

De sancties wegens de annexatie cq. hereniging van de Krim zijn al verlengd. Rusland houdt vast aan de legitimiteit van deze eenzijdige inbreuk op de territoriale integriteit van Oekraïne. De inlijving van de Krim wordt door bijna geen land ter wereld aanvaard. Alleen Afghanistan, Cuba, Kirgizië, Noord-Korea, Syrië en Venezuela hebben de Krim erkend als onderdeel van de Russische Federatie.

Berichtgeving in FD

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.