Moskou verheugt zich op Trump

De eerste politieke reacties in Rusland op de verkiezing van Donald Trump zijn positief. Het Russische staatstelevisiekanaal Rossia liet een animatiefilmpje zien, waarin Trump extatisch danst en gekke gezichten naar Hillary Clinton trekt, terwijl zij kleintjes in een stoel zit en voor zich uitstaart.  Toen het nieuws van Trumps overwinning bekend werd, applaudisseerden de leden van de Doema.

Van regeringszijde is er beleefd neutraal gereageerd. President Poetin heeft Trump per telegram gefeliciteerd en de hoop uitgesproken dat de samenwerking tussen beide landen constructief zal zijn. Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken liet weten dat Moskou Trump zal beoordelen op zijn daden en niet op zijn woorden. Over de grilligheid van Trump zei Lavrov dat ook de eerdere leiders van de VS niet altijd voorspelbaar waren, ‘dat hoort bij het leven, bij de politiek’, aldus Lavrov.

cartoon van Vitali op sociale mediaCartoon van Vitali op Russische social media: 'De Krim is van jullie' (Krym vasj, variant op Russische strijdkreet Krym nasj - de Krim is van ons)

Uit de Staatsdoema klonken enthousiastere geluiden over Trumps verkiezing, vooral in de verwachting van een nieuw buitenlands beleid. Sergei Zjeleznjak, lid van de commissie buitenland namens regeringspartij Verenigd Rusland, zei: ‘Het resultaat van de stemming laat zien dat de agressieve expansiepolitiek, het opleggen van een manier van leven onder de vorige Amerikaanse regering, dat feitelijk de kern vormde van Clintons campagne, bij de Amerikaanse kiezers niet op steun mocht rekenen.’ Volgens communistenleider Zjoeganov is de uitkomst een teken van crisis in ‘de citadel van het imperialisme en kapitalisme’, een gevolg van een steeds grotere sociale kloof tussen de Westerse elite en de bevolking. De nationalistische showpoliticus Vladimir Zjirinovski zei blij te zijn dat de beste kandidaat gewonnen had en dat oma Clinton met pensioen kan.

Trump-land

Op de websites van Russische kranten wordt gesproken over ‘Trumpland’ en een ‘nieuwe revolutie’. De regeringskrant Rossiiskaja Gazeta verkneukelt zich over de nederlaag van Clinton met haar onuitputtelijke financiële reserves. De kiezers hebben de Amerikaanse politieke elite een klap in het gezicht verkocht. De zakenkrant Kommersant citeert analist Jevgeni Mintsjenko met het advies aan het Kremlin het ijzer te smeden zolang het heet is, kortom zo snel mogelijk een relatie met de nieuwe Amerikaanse regering aanknopen, ‘zaken doen en de betrekkingen normaliseren’.

Op de sociale media hebben pro-Kremlin bloggers hogere verwachtingen van verbetering van de verhoudingen onder Trump dan critici van het Kremlin. ‘Trump heeft vaak heel positieve woorden gesproken over Rusland en Poetin,’ schreef spindoctor Sergej Markov. Voormalig Doemalid Ilja Ponomarjov, het enige parlementslid dat tegen de annexatie van de Krim stemde en vervolgens Rusland moest ontvluchten, meent daarentegen dat er wel pogingen tot herstel van de relatie zullen komen, maar dat die op niets zullen uitlopen. De Republikeinse meerderheid in het Congres betekent volgens hem dat de conservatieve vleugel sterker zal worden, ‘wat goed is voor Oekraïne en slecht voor Poetin’.

Aan de vooravond van de verkiezingen was de Russische televisie niet zozeer bezig Trump in de hoogte te steken of Clinton negatief af te schilderen, alswel de campagne zo smerig te noemen, dat de democratie zelf in discrediet is gebracht. Presentator Dmitri Kiseljov van tv-kanaaL Rossija zei ‘Alles heeft zo’n misselijkmakende stank dat het alleen maar minachting oplevert voor iets wat om een of andere reden in Amerika nog steeds democratie heet.’ De Amerikaanse correspondent van het Eerste Kanaal had een soortgelijke boodschap. ‘De democratie, die de Amerikanen de rest van de mensheid wil leren, waarbij soms geweld wordt gebruikt, bestaat simpelweg niet.’

Oekraïne ongerust

Ook in Oekraïne is de verkiezing van Trump het overheersende nieuws. Op populaire radiostations klinken geschokte reacties. Gewezen wordt op de opmerkingen van Trump dat hij, eenmaal president, erkenning van de annexatie van de Krim zou willen overwegen. Ihor Popov, lid van de Oekraïense Rada, zei bang te zijn dat Oekraïne het slachtoffer zal worden van een akkoord tussen Trump en Poetin.

Natalja Poklonskaja, de voormalig openbaar aanklager op de Krim en nu lid van de Doema in Moskou, nam alvast een voorschot. Ze tweette dat het moment was aangebroken voor de nieuwe Amerikaanse president om zijn grote beloften over erkenning van het referendum op de Krim na te komen.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.