Is Donald Trump een agent van Moskou?

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump speelt met zijn standpunten Vladimir Poetin in de kaart, schrijft Jeffrey Goldberg in een commentaar in The Atlantic. De Amerikaanse publicist is geschokt door het interview dat Trump gaf aan de New York Times, waarin hij openlijk betwijfelde of hij de veiligheidsgaranties van de NAVO nog onverkort zou nakomen. Als Rusland een NAVO-land zou aanvallen, zou Trump eerst beoordelen of dat land 'zijn verplichtingen jegens ons is nagekomen'. Is dat het geval, dan zou hij dat land willen verdedigen.

Dit soort dubbelzinnige uitspraken, zegt Goldberg, zijn een uitnodiging aan Poetin om nog meer ontwrichting te veroorzaken in niet-NAVO-landen zoals Oekraïne en Moldova en om in te grijpen in NAVO-landen, in de eerste plaats in het Balticum. Daarom reageerde de Estse president direct met de tweet 'Estland is 1 van de 5 NAVO-bondgenoten in Europa die zijn verplichting van 2% uitgaven voor defensie naleeft'.

Trumps uitspraken zijn een breuk met de standpunten van de Republikeinse Partij. Die is er na de Tweede Wereldoorlog altijd van uitgegaan dat de VS de vrije naties moeten beschermen en dat Europa het stabiele podium is voor het uitdragen van Amerikaanse macht en ideeën. De Republikeinen vonden dat Ruslands imperiale dromen krachtig moesten worden onderdrukt door de VS en hun bondgenoten. En dat terugtrekking van de VS uit Oost-Azië, Europa en het Midden-Oosten leegtes zou scheppen die snel zouden worden gevuld door ondemocratische regimes, die tegen het Amerikaanse belang ingaan.

Trump heeft zichzelf ontmaskerd als de facto agent van Poetin, stelt Goldberg. Poetin is er immers op uit om de NAVO te ondermijnen en een einde te maken aan de hegemonie van de VS als enige supermacht. Hij wijst er zijdelings nog op dat Trumps campagne-manager, Paul Manafort, jarenlang ingehuurd is door de gevluchte Oekraiense president Viktor Janoekovitsj, een bondgenoot van Poetin.

Als Trump gekozen wordt, eindigt Goldberg somber, dan zal de wereld een bocht maken richting despotisme en duisternis.

theatlantic.com

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.