Maakt het plebisciet een einde aan de opvolgingsstrijd?

Deze week verscheen bij Raam op Rusland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Beste Bezoeker,  

De volksstemming voor de nieuwe grondwet kan Poetin tot 2036 in het zadel houden. Maar de opvolgingsstrijd die hij wilde voorkomen, houdt hij hiermee niet tegen, schrijft Hella Rottenberg.
Daarnaast trokken deze week twee vervolgingen van journalisten de aandacht: in Pskov kwam een journalist, beschuldigd van aanzetten tot terrorisme, na een steuncampagne van collega's met een boete vrij. En in Moskou werd een onderzoeksjournalist opgepakt die gespioneerd zou hebben voor een NAVO-land. Dat ziet er somberder uit: landverraad wordt achter gesloten deuren behandeld.
Dit najaar zijn er in Oekraïne regionale verkiezingen. Kan president Zelensky de strijd van de locale corrupte bestuurders winnen? Mischa van Diepen schetst de bestuursmafia in universiteitsstad Charkiv, waar burgemeester Kernes ondanks een aanslag nog stevig in het zadel zit. 

Heeft het plebisciet de positie van Poetin eigenlijk wel versterkt?

stemmen in het bos

Het plebisciet was een vertrouwensvotum voor Poetin. Rond de 65% van de Russische kiesgerechtigden ging stemmen en meer dan 70% stemde voor, zegt het Kremlin. Maar critici noemen het de grootste electorale fraude van Poetins regeertijd. Hoe het ook zij, de gehoopte stabiliteit zal het plebisciet niet brengen, schrijft Hella Rottenberg

Boete voor journaliste wegens 'rechtvaardigen' van terrorisme'...

Journalist Pskov

Een militaire rechtbank in provinciestad Pskov heeft journaliste Svetlana Prokopjeva schuldig bevonden aan het rechtvaardigen en propageren van terrorisme. In een column zou ze sympathie hebben opgeroepen voor een jongen die een aanslag pleegde op een FSB-kantoor. Het Openbaar Ministerie eiste 6 jaar gevangenis, maar na protesten van collega's en mensenrechtenactivisten legde de rechter een boete op.  
 

... en opnieuw een journalist opgepakt wegens 'spionage voor een NAVO-land'

Safronov arrestatie spionage

Onderzoeksjournalist Ivan Safronov, die sinds kort voor ruimtevaartorganisatie Roskosmos werkt, werd opgepakt op verdenking van spionage voor een NAVO-land. Safronov, defensiespecialist, zou staatsgeheimen hebben verraden en zijn zaak wordt dus achter gesloten deuren behandeld. Voor landverraad kan hij 20 jaar cel krijgen.

Kan president Zelensky de locale mafia in Oekraïne de baas? 

Kernes corruptie

Dit najaar zijn er in Oekraïne regionale verkiezingen. Zal president Zelensky erin slagen de corrupte locale bestuurdersclan aan te pakken? Mischa van Diepen beschrijft de situatie in de voormalige hoofdstad Charkiv, waar de omineuze burgemeester Hennadi Kernes dankzij corruptie en clientelisme nog steeds de touwtjes vast in handen heeft. Hij overleefde zelfs een aanslag op zijn leven. En Charkiv is slechts één voorbeeld.
 

Help ons Raam op Rusland voort te zetten

doneer

linkedin facebook twitter website

Bekijk de online versie