Rusland wil aanhaken bij akkoord Trump en Kim

Rusland wil graag meedoen aan de uitvoering van de afspraken die de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore hebben gemaakt.

De Russische regering ‘verwelkomt’ de uitkomst van de topontmoeting op 12 juni, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken een paar uur later. ‘Normalisatie van de Amerikaans-Koreaanse betrekkingen is niet weg te denken bij de regulering van de problemen op het schiereiland, inclusief de nucleaire problemen,’ aldus het departement in een communiqué.

‘Als de denuclearisatie van het schiereiland een positief precedent is, zullen we dat niet alleen toejuichen, maar zullen we ook maximaal aan de uitvoering ervan meewerken,’ zei viceminister Sergej Rjabkov van Buitenlandse Zaken. Zijn minister Sergej Lavrov zelf hield zich wat meer op de vlakte omdat hij, naar zijn zeggen, de documenten nog niet had gezien. Maar de ontmoeting op zich noemde Lavrov ‘natuurlijk positief’.

4717551.jpg
Konstantin Kosatsjov

Senator Konstantin Kosatsjov, voorzitter van de buitenlandcommissie van de Federatieraad, reageerde daarentegen met openlijke ‘scepsis’ op de topontmoeting van Trump en Kim. Volgens Kosatsjov was de top een ontmoeting tussen twee ‘schenders’. De een (Noord-Korea) lapt al jaren de resoluties van de Veiligheidsraad aan zijn laars, de ander (Verenigde Staten) heeft zich teruggetrokken uit het multilaterale atoomakkoord met Iran. Beiden hebben hun eigen doelen bereikt, schreef Kosatsjov op zijn Facebookpagina. Trump wilde een show en een demonstratie dat hij niet triviaal is. Kim wilde erkend worden als macht. De twee landen zullen elkaar ‘natuurlijk niet’ zo snel naderen als Trump voorspelde. ‘Hier ligt een belangrijke rol voor de internationale gemeenschap: om de twee leiders aan hun woord te houden en verder te duwen,’ aldus Kosatsjov.

Andrej Lankov, expert bij de ‘Valdai Club’ (een Russische variant op de Bilderberg Conferentie) en hoogleraar aan de universiteit van Seoul, typeerde het akkoord van Singapore als ‘tandeloos en niet concreet’. Er staat in het slotcommuniqué ‘geen woord’ over de stappen die moeten worden gezet om het Koreaanse schiereiland te ontdoen van kernwapens, aldus Lankov in een interview met de nieuwssite Gazeta.ru.

De regeringskrant Rossijskaja Gazeta noemde de top een 'pr-overwinning voor Kim'. 'Hij heeft de hele wereld en ook zijn eigen volk laten zien dat de Democratische Volksrepubliek Korea op gelijk niveau onderhandelt met de in economisch en militair opzicht machtigste mogendheid van de wereld, dat hij, als leider van dat land, niet toegeeft onder druk en met succes kan opkomen voor zijn belangen.' Daarnaast heeft hij de harten van velen gewonnen door door nachtelijk Singapore te wandelen, vervolgt de krant. Met zijn glimlach heeft hij zich van een andere kant laten zien. 'Kim is in de ogen van de wereld een "normaal" mens geworden en daarnaast een talentvol politicus.'

Oppositiekrant Novaja Gazeta kopte: 'De overwinning van kameraad Kim'. De krant noemt de top historisch, maar wijst ook op de vaagheid van de afspraken. De Noord-Koreaanse leider heeft zijn zin gekregen en er bijna niets voor hoeven teruggeven, aldus de krant. Kim is erin geslaagd uit zijn internationale isolement te komen. 'Kortom, de historische top op het toeristeneiland Sentos ... heeft slechts voor de zoveelste keer een begin gemaakt met afspraken over het kernrakettenprogramma van Noord-Korea - inderdaad, deze keer in de vorm van niet eerder vertoonde directe onderhandelingen tussen Washington en Pyong-Yang.'

Politiek analist Vladimir Frolov erkent op de onafhankelijke nieuwssite Republic.ru dat het feit dat de twee leiders elkaar in de ogen hebben gekeken een stap vooruit is, maar meer dan een foto-top was het niet. 'Beide leiders wilden een show voor hun achterban en dat is ze gelukt.' Voor Kim was het het doorbreken van zijn isolement en de legitimisering van zijn regime als kernmacht en voor Trump de eerste kans om te laten zien dat hij ook in de buitenlandse politiek succes kan boeken. 'Na het échec van de G7 in Canada had Trump geen andere uitweg dan elk resultaat van de ontmoeting met Kim als een "overwinning" te betitelen,' aldus Frolov. Daarvoor heeft Trump enorme concessies gedaan die resulteerden in een inhoudsloze slotverklaring.

'De term "denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland" geeft Pyong-Yang de gelegenheid het proces eindeloos te rekken, door de kernontwapening te koppelen aan de eis dat de VS de nucleaire bescherming van Zuid-Korea en Japan opheffen. (...) Nergens weerklinken de cruciale termen "complete, verifiable, irreversible denuclearization",' zegt Frolov.

Voor Moskou zijn de resultaten positief, zegt de analist. 'Heel belangrijk voor Moskou is het besef dat na een dergelijke "succesvolle top" met Kim, die heeft laten zien wat voor geniale onderhandelaar Trump is, die in weerwil van de aanbevelingen van zijn adviseurs bereid is buiten de beperkingen van de gewone diplomatieke sjablonen te stappen en "een persoonlijke doorbraak te forceren" en binnen 45 minuten "een bijzondere verstandhouding" te creëren, er nauwelijks nog belemmeringen zijn voor die andere "historische topontmoeting", met Vladimir Poetin.'

Lees meer

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.