Sancties VS verstoren aluminiummarkt

De jongste Amerikaanse sancties tegen Russische bedrijven zorgen voor onrust, met name op de aluminiummarkt. De prijzen voor aluminium zijn omhoog geschoten en Europese aluminium-producenten waarschuwen dat er een tekort dreigt aan grondstof. Voor talloze industrieën, zoals die van auto’s en vliegtuigen, kan dit gevolgen hebben.

Nadat de EU, met Duitsland en Frankrijk voorop, een beroep had gedaan op Washington, bood maandag de Amerikaanse regering een opening om de maatregelen tegen het aluminiumbedrijf Rusal van oligarch Oleg Deripaska te verzachten. Als Deripaska zijn controle over Rusal opgeeft, zo zei de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin, dan zullen de sancties opnieuw worden beoordeeld. Daarnaast heeft Mnuchin de termijn verlengd waarop Amerikaanse en met de Amerikaanse markt verbonden bedrijven hun zaken met Rusal moeten hebben gestaakt.  De deadline is verschoven van 5 juni naar 23 oktober.

‘Rusal is geraakt door Amerikaanse sancties  omdat het verweven is met Oleg Deripaska, maar de Amerikaanse regering heeft niet hardwerkende mensen die afhankelijk zijn van Rusal en zijn dochterondernemingen als doelwit’, aldus de verklaring van het ministerie van Financiën. Amerikaanse commentatoren noemden de koerswending van het ministerie zeer ongebruikelijk en erop duidend dat er zware pressie op het ministerie is uitgeoefend.

De kans op een opheffing van de sanctie tegen Rusal zorgde meteen voor een verlaging van de aluminiumprijs met 7%. Sinds 6 april, toen de VS nieuwe sancties tegen 14 Russische bedrijven en 24 personen, onder wie 7 oligarchen afkondigde, was de grondstof met 30% duurder geworden. Bedrijven in het buitenland staakten hun inkoop van aluminium en de grondstof aluminiumoxide, afkomstig van Rusal omdat ze vreesden voor Amerikaanse boetes. De aandelen Rusal, die op de beurs van Hongkong bijna tweederde van hun waarde hadden verloren, veerden weer enigszins op.

Rusal is het op één na grootste aluminiumbedrijf ter wereld. Rusal produceerde vorig jaar 6,5% van de mondiale behoefte aan aluminium (volgens de eigen opgave, andere bronnen spreken van 9 a 10%) en exporteerde driekwart van zijn productie. 10% ging naar de VS, 45% naar Europa en 20% naar Azië.

medvedev en deripaskaPresident Medvedev op bezoek bij Rusal in 2011. Naast hem Oleg Deripaska. Foto Kremlin.ru

Deripaska bezit met zijn holding En+ 48% van de aandelen van Rusal en heeft afspraken met de andere grootaandeelhouders dat hij in Rusal de beslissende stem heeft. Verwacht wordt dat hij onder druk zijn aandelen zal verkopen aan de Russische staat of een andere koper om Rusal, waar 60.000 mensen werken en dat jaarlijks rond de 1,2 miljard dollar winst maakt van de ondergang te redden.

'Deripaska geen intimus van Poetin'

Volgens Bloomberg-columnist Leonid Bershidsky hoort Deripaska niet tot de intimi van Poetin, die het verklaarde doelwit van de Amerikaanse sancties zijn. Deripaska vergaarde zijn bezit onder Poetins voorganger Boris Jeltsin. Hij is geen voormalige KGB-man, komt niet uit Sint-Petersburg en is geen huisvriend van de Russische president. Hij zorgt ervoor geen conflicten met het Kremlin te hebben, heeft vaak om ondersteuning van de staat verzocht en kreeg de meeste gehonoreerd. Maar dat heeft, meent Bershidsky, niet met zijn persoonlijke relatie te maken, als wel met het belang van zijn bedrijven voor de overheid.

Bershidsky concludeert daarom dat de VS uit economisch eigenbelang heeft besloten om Deripaska – en mede-aandeelhouder van Rusal Viktor Vekselberg - op de sanctielijst te plaatsen. Een maatregel die veel effectiever is dan verhoging van het importtarief, zo meent hij.

Het Kremlin is er niet gerust op dat de sancties tegen Rusal zullen worden opgeheven. Kremlin-woordvoerder Peskov zei dat hij ‘heel terughoudend’ was, omdat de Amerikaanse mededelingen ‘van een volstrekt hypothetische aard’ zijn. De Russische regering en parlement reageerden geschokt op de jongste Amerikaanse maatregelen, die de economie schade toebrengen. Het parlement bereidt een pakket tegenmaatregelen voor om Amerikaanse bedrijven en handel te treffen. Het Kremlin heeft vorige week echter op de rem getrapt om nog eens goed het nadelig effect op de eigen burgers te bestuderen.

De G7 waarvan de ministers van buitenlandse zaken eerder deze week in Toronto vergaderden, gaat een werkgroep vormen om Ruslands ‘kwaadaardige gedrag’ te bestrijden. Volgens de Britse minister Johnson zal de groep zich bezighouden met ‘Russisch kwaadaardig gedrag in al zijn manifestaties, of het nu gaat om cyberoorlog, desinformatie of moordaanslagen’ en een collectief antwoord formuleren. Tot nieuwe economische sancties, waarop Johnson had aangestuurd, heeft de G7 echter niet besloten.  

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.