Russische miljardairs vliegen liefst vanaf eiland Man

In de Paradise Papers, die eerder deze week naar buiten kwamen, figureert een flink aantal puissant rijke Russen. Via het juridisch adviesbureau Appleby registreren ze firma’s op Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en het eiland Man. De constructies zijn bedoeld om belasting te ontwijken of te ontduiken.

Het meest ophef veroorzaakt in de VS hebben de zakelijke banden tussen de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross en het petrochemisch bedrijf Sibur dat deels eigendom is van Poetins schoonzoon Kirill Sjamalov en oligarch Gennadi Timtsjenko. Terwijl tegen Timtsjenko Amerikaanse sancties van kracht zijn, blijkt dat de minister van Handel een belang heeft in zakendoen met hem. 

Facebook en Twitter

Amerikanen zijn ook niet blij met de onthullingen over investeringen van de Russische miljardairs Joeri Milner en Alisjer Oesmanov. Zij blijken met steun van Russische staatsbedrijven aandelen te hebben gekocht in de Amerikaanse techfirma’s Facebook en Twitter. Een verband echter tussen deze investeringen en aanwijzingen dat het Kremlin de laatste presidentsverkiezingen in Amerika onder andere heeft proberen te beïnvloeden via sociale media, is niet aangetoond.

milnerMiljardair Joeri Milner woont in Silicon Valley en is bevriend met Mark Zuckerberg. Foto rechtenvrij

Als hoofd van Gazprom Investholding gaf Oesmanov een lening van 920 miljoen dollar aan de offshore firma Kanton Services. Deze firma stortte een bedrag in het investeringsfonds van Milner, waarmee deze in 2009 aandelen Facebook kocht. Toen Facebook naar de beurs ging verkochten Oesmanov en Milner een deel van hun aandelenpakket en ontvingen 1,6 miljard dollar, waardoor zij een winst maakten van 500 miljoen dollar.

Milner, die tegenwoordig in de VS woont, kocht ook aandelen Twitter voor 380 miljoen dollar, waarvoor hij geld aantrok van de Russische bank VTB, die voor meer dan 60% staatseigendom is.

Ex-vrouw van Rosneft-baas Setsjin

Een andere naam die opduikt is die van de ex-vrouw van Igor Setsjin, die als CEO van Rosneft een van de machtigste mannen van Rusland heet te zijn. Volgens de Novaja Gazeta, de krant die in Rusland meedoet aan het internationale onderzoek naar de Paradise Papers, liet Marina Setsjin meteen na haar scheiding in 2011 een firma registreren op de Kaaimaneilanden.

Sinds 2013 heeft Marina Setsjin aandelen in Russische telecombedrijven, vastgoed, kippenfarms, grond en energiebedrijven. De waarde van haar eigendommen wordt geschat op 2,5 miljard roebel (423 miljoen dollar). Novaja Gazeta stelt de vraag naar de herkomst van het geld. In de jaren voor haar scheiding gaf zij op geen inkomsten te hebben en haar man was tot 2012 in overheidsdienst als vicepremier en had daarvoor een hoge functie in de staf van het Kremlin. In de Russische berichtgeving wordt er op gewezen dat het vroegere echtpaar nog met elkaar omgaat. De suggestie is dat de scheiding wellicht bedacht is om Igor Setsjin af te schermen van vervelende vragen over zijn kapitaal.

Privéjets

Op het eiland Man hebben 17 rijke Russen hun privévliegtuigen geregistreerd. Door de constructie hoeven ze geen btw op de aankoop te betalen. Dat scheelt weer een aantal miljoenen. De top van de Russische Forbes-lijst heeft, aldus de Novaja Gazeta, een bedrijf op Man geregistreerd met een vliegtuig dat het ‘verhuurt’ aan de eigenaar.

De bekendste van deze privéjet-eigenaren zijn de broers Boris en Arkadi Rotenberg (grootgeworden met bouwfirma’s die hun opdrachten van de Russische overheid krijgen) en de aluminiumkoning Oleg Deripaska.

Bronnen: Novaja Gazeta, Meduza.io, Republic.ru, Washington Post

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.