Poetin: oorlog in Oekraïne is uiting van veranderende wereldorde

De oorlog tegen Oekraïne krijgt volgens president Poetin steeds meer mondiale betekenis. De militaire operatie om ‘de grond van de Donbas te bevrijden’, zoals hij de invasie in een openingsrede voor het internationale wapenforum Leger 2022 in Moskou maandag 15 augustus typeerde, is onderdeel van een ‘dynamische verandering van de situatie in de wereld’ waarin de ‘contouren van een ‘multipolaire wereldorde’ zichtbaar worden. Rusland zal daarom wapens en trainingen leveren aan al die landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië die aan die nieuwe orde willen bijdragen.

‘Het tijdperk van de monopolaire wereldorde is verleden tijd’, herhaalde Poetin een dag later in een toespraak voor de Tiende Moskouse Conferentie voor Internationale Veiligheid.

Om dit tij te keren deinzen de ‘westerse globalistische elites’ niet meer terug voor het ‘organiseren van chaos, staatsgrepen en burgeroorlogen’ in een poging om landen die volgens hun eigen normen willen leven te chanteren en onder druk te zetten’, betoogde Poetin in zijn speech op het veiligheidscongres. Het ‘collectieve Westen heeft daarbij maar één doel: zijn eigen dominantie behouden, zijn model dat parasiteert op de hele wereld’, aldus Poetin. In dit ‘anti-Russische project’ is het Oekraïense volk slechts ‘kanonnenvoer’.

De oorlog in Oekraïne is momenteel niet het enige front in deze wereldwijde strijd. Volgens Poetin zijn de bezoeken van Amerikaanse parlementariërs aan Taiwan ook ‘avonturen’ om ‘chaos’ te scheppen in de Aziatische Stille Oceaan.

Het is niet voor het eerst dat het Kremlin de oorlog in Oekraïne in een mondiale context uitlegt en zich keert tegen ‘totalitaire liberalisme’ van het ‘collectieve Westen’.

Opmerkelijk is wel dat president Poetin en zijn minister Sergej Sjoigoe van Defensie deze week in Moskou nadrukkelijk kenbaar maakten dat ze zoeken naar bondgenoten in de voormalige derde wereld aan wie het Russische militaire complex wapens wil verkopen. Sjoigoe bijvoorbeeld somde een specifieke reeks Afrikaanse landen op - Burundi, Guinea, Kameroen, Mali, Soedan, Oeganda, Tsjaad, Ethiopië en Zuid-Afrika – met wie Moskou de militaire samenwerking wil intensiveren. In enkele van deze landen zijn huurlingen van het Russische privéleger Wagner al actief.

In de Verenigde Naties blijkt nog niet veel van groeiende actieve steun voor Rusland in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Bij stemmingen onthouden de meeste staten zich. Alleen Syrië, Belarus, Noord-Korea en Eritrea hebben tot nu toe steeds voor de Russische invasie gestemd.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.