Oppositieleider Aleksej Navalny is op woensdag 31 maart in hongerstaking gegaan in het strafkamp waar hij drie weken geleden arriveerde. Hij eist medische behandeling en protesteert tegen de omstandigheden van zijn gevangenschap. Hij heeft erge rugpijn, kan  zijn rechterbeen niet gebruiken en schrijft dat hij nu ook het gevoel kwijt is in zijn linkerbeen. Eerder al had hij klachten ingediend over het feit dat hij geen medische behandeling krijgt en dat hij als 'vluchtgevaarlijke delinquent' elk uur van de nacht wordt gewekt.

screenshot 2021 03 31 het profiel van алексей навальный navalny op instagram 1848 berichtenOppositieleider Aleksej Navalny, foto van zijn Instagram

Navalny's advocaten sloegen vorige week alarm over zijn gezondheidstoestand. Maar de kampleiding verklaarde dat Navalny in een 'stabiele en bevredigende conditie' was. 'Ik heb het recht een arts te vragen mij te onderzoeken en medicijnen te krijgen. Mij is beide ontzegd. Mijn rugpijn heeft zich nu naar mijn benen uitgebreid. Een deel van mijn rechterbeen en nu ook mijn linkerbeen worden gevoelloos. Geen grapje, het is zorgelijk aan het worden', schreef hij in een brief die op Instagram geplaatst werd. 'Ik kondig een hongerstaking aan om te eisen dat de wet wordt nageleefd en dat een door mij aangewezen arts mij komt onderzoeken', aldus Navalny. 

Op 25 maart kregen de advocaten van Navalny toestemming om hem te bezoeken in de strafkolonie Pokrov-2, 100 kilometer van Moskou, die bekend staat als een van de meest strenge strafkampen.  Advocate Olga Michajlova vertelde dat Navalny al een maand geleden rugpijn kreeg, maar niet werd behandeld. Nadat hij was overgebracht naar het strafkamp werd zijn pijn erger. Vorige week gaf de kamparts hem eindelijk de pijnstiller ibuprofen. Hij krijgt een zalf en twee tabletten per dag.

Navalny heeft klachten ingediend bij procureur-generaal Krasnov en de gevangenisautoriteiten over het uitblijven van medische hulp en de omgang met hem in het kamp. Nadat hij vanaf 25 februari om hulp had gevraagd vanwege zijn rugpijn, werd hij pas op 19 maart voor het eerst onderzocht door een neuroloog, vijf dagen later werd er een MRI-scan gemaakt. De diagnose is hem niet meegedeeld. Navalny verlangt dat een specialist, in wie hij vertrouwen stelt, hem onderzoekt en dat hij een behandeling krijgt.  

 ’s Nachts maakt een kampbewaker hem elk uur wakker, zet een videorecorder aan en zegt hardop dat hij de ‘vluchtgevaarlijke’ Navalny filmt. Navalny noemt het ‘martelen met slapeloosheid’. Hij heeft in Pokrov-2 al zes reprimandes gekregen. Het gaat om overtredingen als tien minuten te vroeg opstaan, weigeren om een videolezing te bekijken die hij ‘idoot’ noemde of weigeren mee te doen aan gymnastiek. Bij een opstapeling van dergelijke ‘overtredingen’ kan de kampleiding hem voor straf in de isoleercel zetten, waar de omstandigheden nog slechter zijn.

Aan zijn advocaten gaf Navalny een brief ter publicatie mee, waarin hij zijn vrees uitspreekt dat hij in het kamp ten onder gaat aan verwaarlozing. Hij refereert aan een waarschuwing van ex-olietycoon Michail Chodorkovski, die tien jaar in een strafkamp uitzat. Deze zei hem in het kamp vooral niet ziek te worden. ‘Niemand zal je genezen. Als je ernstig ziek wordt, ga je dood’, zo citeert Navalny Chodorkovski.

Navalny’s echtgenote Julia schreef dat een arts die zij consulteerde oefeningen opgeschreven had die de pijn konden verlichten. ‘Maar de schoften laten niet alleen geen medicatie en artsen toe, maar houden ook het briefje achter met de gymnastiekoefeningen dat ze van de advocaten afpakten.’

Open brief Russische artsen

Anderhalfduizend Russische artsen hebben inmiddels een open brief ondertekend aan het gevangeniswezen, waarin ze eisen dat Navalny onmiddellijk medisch behandeld wordt. Ze willen dat Navalny wordt onderzocht door een specialist van eigen keuze en dat behalve Russische artsen ook Duitse artsen uit het Berlijnse Charité-ziekenhuis worden geconsulteerd, waar hij is behandeld. Die Duitse artsen kennen de patiënt en de kwaal zou een gevolg kunnen zijn van zijn vergiftiging met novitsjok, aldus de ondertekenaars.

screenshot 2021 03 31

Navalny's kamppas. Van instagramaccount Aleksej Navalny

Een van hen, neurochirurg Aleksej Kasjtsjejev, denkt dat de symptomen wijzen op een breuk in een tussenwervel van de ruggegraat. Het is te verhelpen met een chirurgische ingreep. Het is vreselijk pijnlijk en als er niets aan gedaan wordt, kan het leiden tot gevoelloosheid en verlamming van de benen, zegt de neurochirurg.

Het team van Navalny’s anticorruptiefonds FBK heeft inmiddels 360.000 aanmeldingen binnen voor een landelijk protest tegen de gevangenhouding van hun voorman. Als zich 500.000 mensen hebben aangemeld, wordt er een datum geprikt. Op een interactieve kaart wordt bijgehouden in welke steden en plaatsen hoeveel mensen van plan zijn aan het protest mee te doen.

Mensen kunnen zich online met hun emailadres en woonplaats aanmelden voor de protestactie. Campagneleider Leonid Volkov moedigt mensen aan om hun exacte adres op te geven omdat het dan mogelijk wordt via de interactieve kaart te zien hoeveel mensen er in jouw buurt dezelfde mening delen. Hier lijkt Volkov aan te sturen op het solidariteitsgevoel dat in Belarus tussen buurtbewoners ontstond tijdens de protesten tegen Aleksander Loekasjenko naar aanleiding van de vervalste presidentsverkiezingen.

Voorlopig lijkt de strategie te werken. Op de interactieve kaart van Rusland verschijnen steeds meer puntjes bij verschillende Russische steden. ‘Ieder puntje op de kaart is een moedig mens die optreedt tegen het Poetin regime’, staat erbij geschreven.

Bronnen: Navalny.com, Republic.ru

Actueel