Besmettingspiek nog lang niet bereikt, 9 mei-parade afgeblazen

Het aantal corona-besmettingen in Rusland neemt nog steeds sterk toe: in de afgelopen week is het verdrievoudigd. Intussen zorgen strenge maatregelen in het zwaargetroffen Moskou voor veel onduidelijkheid. Door controles van pasjes om het huis te mogen verlaten, die op 15 april van kracht werden, ontstonden in Moskou lange rijen bij de metro en files bij de toegangswegen tot de stad. President Poetin heeft de bevolking meegedeeld dat de overwinningsparade ter gelegenheid van de 75ste herdenking van de overwinning op nazi-Duitsland (9 mei) tot nader order is uitgesteld.

 screen shot corona

(Besmetting met coronavirus tot 16 april 2020. Bron: stopcoronavirus.rf)

Op 16 april meldde de officiële site stopcoronavirus.rf dat de afgelopen 24 uur 3.448 nieuwe gevallen zijn vastgesteld, het hoogste aantal tot nu toe. In de afgelopen week liep het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Rusland op van iets meer dan 8.000 naar 27.938 gevallen. Er zijn officieel 232 mensen aan het virus overleden en 2.304 mensen genezen, maar de getallen zullen in de werkelijkheid vermoedelijk aanzienlijk hoger liggen. Ook in Moskou, nog steeds het epicentrum van corona in Rusland, verdrievoudigde het aantal besmettingen in de afgelopen week - de teller staat daar op meer dan 16.000 gevallen, ofwel 58% van het landelijke aantal.

Naast het epicentrum Moskou heeft het virus inmiddels 84 van de 85 regio's van Rusland bereikt. Zelfs in de meer afgelegen gebieden zijn besmettingen geconstateerd, zoals in de dunbevolkte deelrepubliek Komi, vlakbij de poolcirkel. Hier werd het virus wijd verspreid door besmette artsen in een ziekenhuis. Met 400 besmettingen heeft deze regio - waar minder dan een miljoen mensen wonen - het hoogste aantal coronapatiënten in Rusland op Moskou en Sint-Petersburg na. 

In Moskou springen intussen studenten medicijnen in de ziekenhuizen bij, omdat er een schrijnend gebrek aan medisch personeel is, meldt de Moscow Times, die er een tiental anoniem sprak. De overheid heeft volgens de krant al meer dan 600 studenten aangetrokken om in te springen. Tussen 2013 en 2019 is door een ingrijpende hervorming van het gezondheidssysteem het medisch personeel met ongeveer de helft ingekrompen. In oktober 2019 schreef de Russische Medische Associatie een brandbrief aan Poetin: 'Verdere destructieve maatregelen aangaande de volksgezondheid en de gezondheidszorg en de juridische en sociaal-economische situatie van medewerkers in de gezondheidszorg kan leiden tot een catastrofe', aldus de organisatie. 

 Lange rijen bij Moskouse metro

In Moskou, het epicentrum van de corona-uitbraak, zijn de quarantaineregels ook het strengst van het land. Vanaf woensdag 15 april is er een regel van kracht dat bewoners zich alleen nog maar door de stad mogen voortbewegen met een speciale vergunning. Dit geldt zowel voor reizen met de auto als met het openbaar vervoer. Deze vergunningen zijn alleen te krijgen om naar het werk te gaan en - maximaal twee keer per week - voor eenmalige reizen om dwingende redenen. Op het moment van ingaan van het systeem waren er meer dan 3 miljoen vergunningen uitgedeeld.

Vanaf 15 april werden op elk metrostation in de hoofdstad de vergunningen en paspoorten van elke reiziger gecontroleerd door de politie. Dit zorgde direct voor lange rijen Moskovieten op weg naar hun werk, op enkele stations liep de wachttijd voor de controle tijdens de ochtendspits op tot wel 40 minuten. Ook ontstonden er lange files op de toegangswegen naar de stad. Hierop riep burgemeester Sobjanin op twitter de politie op om voortaan 'het werk zodanig te organiseren dat toekomstige inspecties niet zullen leiden tot drukte'.

rijen metroDe rij voor de controle bij een metrostation in Moskou (foto: Twitter @Sergej_Jelkin)

In Moskou gelden al enkele weken strenge corona-regels. Zo mag men het huis alleen nog maar uit om boodschappen te doen, medicijnen te kopen, of voor werk dat niet vanuit huis kan worden gedaan. Het stadsbestuur overwoog een systeem om de locatie van mensen met een persoonlijke QR-code op hun telefoon bij te gaan houden, maar dit idee lijkt op dit moment vooralsnog van de baan.

Poetin waarschuwt gouverneurs

President Poetin wees op 13 april bestuurders op hun verantwoordelijkheid in de bestrijding van het virus. De gouverneurs van alle regio's zijn verantwoordelijk voor de uitbouw van de zorgcapaciteit totdat de piek in besmettingen wordt bereikt. 'Als iets niet op tijd wordt afgerond zal ik het beschouwen als criminele nalatigheid met alle gevolgen van dien, en niet alleen van administratieve aard,' waarschuwde Poetin. 'Criminele nalatigheid' kan volgens het Russische wetboek van strafrecht bestraft worden met ten hoogste 7 jaar strafkamp. 

Enkele dagen eerder kondigde het Kremlin drie nieuwe verantwoordelijkheden aan voor regionale leiders in coronatijd: het creëeren van voldoende bedcapaciteit in ziekenhuizen om de coronapatiënten op te vangen, het verdelen van de fondsen die door de federale overheid voor de coronabestrijding zijn vrijgemaakt, en het voorkomen van paniek.

corona leeg rode plein 15 april steve rosenbergLeeg Rode Plein op 15 april (foto Steve Rosenberg twitter)

Bij dat laatste dragen bestuurders er ook verantwoordelijkheid voor dat 'positieve informatie' domineert. Onderstreept moet worden in de officiële berichtgeving dat de Russische staat - en Poetin zelf - sterk en daadkrachtig genoeg zijn om de bevolking door de crisis te helpen. 'De kijker of lezer moet ervan overtuigd worden dat de situatie in de VS en Europa niet op orde is, dat men het daar niet aankan, terwijl bij ons alles snel opgelost wordt - zodat we zelfs anderen kunnen helpen,' aldus de nieuwssite Meduza op basis van bronnen binnen het Kremlin. 

Volgens RBK heeft het Kremlin eindelijk besloten de overwinningsparade van 9 mei uit te stellen. Poetin zou zich volgens de krant nog deze week hierover tot de natie wenden. De 75ste herdenking van de overwinning op nazi-Duitsland zou dit jaar extra groots worden aangepakt met een militaire parade op de Rode Plein, waarvoor regeringsleiders van de hele wereld waren uitgenodigd. De militaire voorbereidingen waren in volle gang. Drie veteranenorganisaties hadden de president gevraagd van de festiviteiten af te zien, aldus RBK. Een nieuwe datum is nog niet vastgesteld.

Bronnen: Meduza, Vedomosti, Novaja Gazeta, RBK.

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.