Moord Pavel Sjeremet: vijf verdachten opgepakt

De moordenaars van de journalist Pavel Sjeremet, die op 20 juli 2016 door een autobom in Kyiv om het leven kwam, zijn volgens de Oekraïense justitie gevonden. De politie heeft in de tweede week van december vijf verdachten opgepakt. Allen – twee mannen en drie vrouwen – zijn veteranen uit de oorlog in de Donbas. De daders zouden er volgens de autoriteiten op uit zijn geweest met de moord de maatschappelijke verhoudingen in Oekraïne verder te destabiliseren.

Of ze op eigen houtje of in opdracht van derden hebben geopereerd, is volgens minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken nog onduidelijk. Avakov is een van de weinige ministers uit het team van voormalig president Petro Porosjenko die door het huidige staatshoofd Volodymyr Zelensky op zijn post is gehandhaafd. Hij heeft de hulp van de geheime dienst SBOe ingeroepen. ‘We moeten de opdrachtgevers vinden’, aldus Avakov.

 BegrafenisSjeremet
Begrafenis van Pavel Sjeremet. 

Twee van de vijf verdachten wordt ten laste gelegd dat ze de bom in de auto van Sjeremet hebben geplaatst. Deze hoofdverdachten zijn Andrij Antonenko, een musicus die bekend is geworden door zijn trash-metalband Riffmaster, en de arts Julia Koezmenka, die als vrijwilliger werkte in lazaretten aan het front in de Donbas en nooit een geheim heeft gemaakt van haar sympathie voor de radicaal-rechtse nationalisten van de zogenaamde Rechtse Sector, een groep die een radicaliserende invloed heeft gespeeld tijdens Euromajdan en later als vrijwilligersbataljon aan de oorlog in de Donbas deelnam. Antonenko fantaseert op zijn Facebookpagina ook over een moord op de Russische president Vladimir Poetin. Beiden ontkennen schuldig te zijn.

De politie denkt dat twee anderen de autobom hebben geleverd: het echtpaar Vladislav en Ina Groesjtsjenko dat elkaar heeft leren kennen als vrijwilligers aan het front in de Donbas en daarna is getrouwd. Het echtpaar was eerder al opgepakt wegens een (mislukte) bomaanslag op een zakenman in West-Oekraïne.

De vijfde, de vrijwillige hospik Jana Doegar, wordt ervan verdacht de camera’s rondom de woning van Sjeremet voor de moord te hebben ‘afgedekt’. Zij heeft huisarrest gekregen. 

Minister Oksana Koljada, verantwoordelijk voor het departement Oorlogsveteranen, maakt zich zorgen over de arrestaties. 'De moordzaak-Sjeremet moet worden onderzocht, maar er mag geen twijfel bestaan over het bewijsmateriaal', aldus Koljada. 'De veteranen en vrijwilligers zijn helden en verdedigers. Dat prestige mag niet worden vermengd met het imago van moord.' De Oekraïense overheid worstelt met de erfenis van de oorlog in Oost-Oekraïne. Mede dankzij de inzet van tienduizenden vrijwillige strijders heeft zij de situatie in de Donbas enigszins weten te stabiliseren, maar het was niet eenvoudig de bewapende eenheden later weer onder controle te krijgen van het ministerie van Defensie. 

Pavel Sjeremet (1971-2016) was een kritische journalist van Wit-Russische origine die carrière maakte in Moskou, maar in 2013 naar Kyiv uitweek toen hem in Rusland het werken onmogelijk werd gemaakt. Sjeremet stond eind 2013/begin 2014 tijdens Euromajdan tegen de later verdreven president Viktor Janoekovitsj aan de kant van het burgerprotest. Hij nam vervolgens ook stelling tegen de annexatie van de Krim, maar stond ook zeer kritisch tegenover president Petro Porosjenko. Pavel Sjeremet schreef onder meer voor het onafhankelijke medium Oekraïnskaja Pravda.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.