Moskou nerveus over nieuwe Amerikaanse sancties

Rusland is nerveus over de mogelijke aanscherping van Amerikaanse sancties en zint op tegenmaatregelen. Maandag  zakte de koers van de roebel ten opzichte van de dollar naar het laagste niveau sinds april 2016 en bedroeg 68 roebel. Het waardeverlies van de roebel en aandelen  van een aantal grote bedrijven werd toegeschreven aan verdere sancties door de Amerikaanse regering en voorstellen ‘uit de hel’  door het Congres.

Volgens de Russische premier Dmitri Medvedev komen de Amerikaanse maatregelen en plannen neer op een ‘economische oorlogsverklaring’. Hij verwees met name naar een voorstel van Republikeinse congresleden om transacties van Russische banken in de VS te verbieden. ‘Dat is een economische oorlogsverklaring. Op zo’n oorlog moet worden gereageerd, met economische en  politieke methoden en zo nodig met andere methoden,’ dreigde Medvedev. Al honderd jaar, aldus de premier, leeft Rusland onder permanente druk van sancties. Dat gebeurt volgens hem om Rusland uit te schakelen als machtige concurrent.  

De woorden van de premier werden in de Moskouse krant Moskovski Komsomolets honend becommentarieerd. De premier is ‘gevaarlijker dan een tegenstander’, schrijft de krant. ‘Denkt onze premier werkelijk dat zijn regering bij machte is om Amerika te bestrijden met economische methoden? Dat is hetzelfde als wanneer het gat Kryzjopol Moskou economisch te lijf zou gaan. Politieke strijd leveren? Doen we dat niet al enkele jaren?  (…) Vechten met andere methoden? Welke methoden dan? Met zenuwgassen?’

Recht van de sterkste

De VS spelen met vuur, vindt de Komsomolskaja Pravda. De krant verklaart het internationaal recht dood. ‘We keren terug naar een wereld, waar het recht van de sterkste geldt,’ meent het commentaar. En vervolgt dan: ‘Wat komt hierna? Een atoombom op Moskou? De enige reden waarom ze dat (vooralsnog) niet doen is dat ze weten dat ze hem terug kunnen krijgen.’ In Washington snappen ze niet waar Rusland de rode lijn trekt. De krant betwijfelt of Moskou zelf al weet waar het de grens trekt en terug zal slaan, maar dat dit zal gebeuren, staat vast. Het blad laat economen aan het woord met suggesties voor tegenmaatregelen. De één wil de levering van raketmotoren voor het Amerikaanse  ruimtevaartprogramma staken, de ander wil een boycot van Amerikaanse producten zoals de iphone, coca-cola, auto’s en Hollywood-films.

Volgens de voorzitter van de Russische adviesraad voor buitenlands beleid Fjodor Loekjanov  zullen economische tegenmaatregelen alleen maar averechts werken. Omdat Washington de internationale financiële en handelssystemen controleert,  zal Rusland hooguit zichzelf in de voet schieten, denkt Loekjanov. Rusland moet zich voorbereiden op langdurige sancties en een nieuwe economische strategie uitzetten. Het meest ziet Loekjanov in een aanpak waarbij Rusland probeert de hegemonie van de VS te doorbreken door coalities te vormen met andere landen die door het ‘America first’- beleid van Trump worden gedupeerd. Hij ziet met name perspectief in het aanhalen van de banden met de leden van de Euraziatische Economische Unie. Die noemt hij ‘het eerste verbond na 1991 dat zich werkelijk ontwikkelt en in staat is om de deelnemende landen voordeel te brengen’.   

Loekjanov noemt het meest bedreigend de mogelijke invoering van een verbod op het kopen van Russische staatspapieren. Dit zou Rusland in ernstige financiële problemen brengen.  Juist doordat er steeds nieuwe maatregelen dreigen is het effect bijzonder negatief. Als een land in een klap sancties krijgt te verduren, kan het zich aan de gevolgen gaan aanpassen. Zakenkrant Vedomosti acht de sancties zo fnuikend dat ze de groei van de Russische economie met 0,5 tot 1,5 procentpunt kunnen verminderen.

Nieuwe Amerikaanse sancties

Vorige week kondigde de Amerikaanse regering aan dat het Rusland zal straffen wegens de aanslag met zenuwgas op ex-spion Skripal in Groot-Brittannië.  Op 22 augustus zullen de eerste maatregelen van kracht worden. Ze verbieden export van electronica die voor militaire doelen kan worden gebruikt. Over drie maanden zullen de sancties worden verzwaard, tenzij Rusland belooft geen chemische of biologische wapens meer te gebruiken en ook inspecteurs toe te laten ter controle.

Bij het Amerikaanse Congres ligt een wetsvoorstel van de republikeinse senator Lindsey Graham, die zelf zijn tekst een ‘wet uit de hel’ heeft gedoopt.  De senator wil Rusland straffen, zegt hij, voor inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. De maatregelen zijn gericht tegen buitenlandse investeringen in de Russische energiesector, behelzen een verbod op transacties van grote Russische banken in de VS en het verlenen van krediet aan de Russische staat.

Ex-topdiplomaat Vladimir Frolov vermoedt dat de Amerikaanse regering snel sancties heeft afgekondigd wegens de Skripal-affaire om de veel hardere maatregelen van het Congres vóór te zijn. In Russische commentaren wordt er op gewezen dat het Washingtonse establishment de anti-Russische hysterie als wapen gebruikt in de politieke strijd tussen Trump en het Congres.

Kremlin-adviseur Loekjanov ziet in de sancties een herhaling van de geschiedenis na de eerdere ontmoeting van Trump met Poetin in Hamburg, vorig jaar. Ook toen kwam de ontmoeting Trump op een lawine van kritiek te staan, die uitmondde in een pakket van zware sanctiewetten van het Congres. Hij trekt de conclusie dat de topontmoetingen tussen Trump en Poetin geen enkele zin hebben, omdat Trump geen millimeter ruimte krijgt om de relaties met Rusland te normaliseren. 'Er is een gevaarlijke spiraal in werking gezet,’ zegt hij.

Bronnen: Interfax.ru, MK.ru, Kommersant.ru, Vedomosti.ru, RG.ru, KP.ru

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.