President Moldavië hint op opzeggen EU-verdrag

In Moldavië staat het associatieverdrag met de Europese Unie weer ter discussie. President Igor Dodon van Moldavië heeft dat geopperd na een bezoek aan Moskou. Hij zei er niet bij of hij het politieke handelsakkoord ook wil intrekken. Dodon, in november 2016 gekozen tot staatshoofd van de kleine verscheurde en verdeelde voormalige sovjet-republiek, sprak vooralsnog alleen in vagere termen over internationale overeenkomsten die Moldavië volgens hem te ‘haastig’ heeft ondertekend.

Volgens Dodon moet Moldavië zijn bilaterale verdragen opnieuw tegen het licht houden en eventueel opnieuw sluiten. Maar met wie – met Rusland of met Europa – liet hij in gesprekken met president Vladimir Poetin en federatieraadsvoorzitter Valentina Matvijenko in het midden.

Dodon heeft geen beslissende politieke macht in Moldavië. De president vervult een grotendeels symbolische en soms ook arbitrerende functie. De dagelijkse uitvoerende macht ligt bij de premier. Maar het feit dat Dodon tot staatshoofd is gekozen, heeft wel degelijk betekenis. Zijn Socialistische Partij is de grootste in het parlement. Samen met de communisten kan deze ‘linkse’ oppositie rekenen op bijna tweevijfde van de stemmen. De coalitieregering van premier Pavel Filip is intern zwak en heeft een wankele basis in de volksvertegenwoordiging. Bovendien kampt Moldavië met een 'bevroren conflict', waarin Rusland een cruciale rol speelt. Sinds 1992 heeft de Russisch sprekende oostelijke oever van de Dnjestr zich afgescheiden in de enclave Transnistrië. 

Dodon was tot zijn verkiezing tot president de leider van de Socialistische Partij, die zich in 2011 heeft afgescheiden van de Communistische Partij van oud-president Vladimir Voronin. Dodon heeft daarbij steun gekregen vanuit Rusland. De regering in Moskou vond Voronin, die altijd behoedzaam tussen Oost en West had door gelaveerd, geen betrouwbare partner meer. De socialisten zijn er in geslaagd de traditionele machtspositie van de communisten te ondergraven en ten dele over te nemen. In november won Dodon met een min of meer pro-Russisch programma de tweede ronde van de presidentsverkiezingen met ruim 52 procent van de stemmen, tegen krap 48 procent voor zijn pro-Europese uitdager Maia Sandu.

Lees meer

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.