Presidentskandidaat Le Pen steunt annexatie Krim

Marine Le Pen, leider van het Front National en een van de meest kansrijke kandidaten tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk in april, heeft zich onomwonden achter de annexatie van de Krim geschaard. In een interview met de Franse nieuwszender BFM-TV spreekt Le Pen dan ook niet over 'annexatie' door Rusland, zoals de Franse regering doet, maar over 'hereniging' met Rusland.

'Ik geloof absoluut niet dat er een illegale annexatie' heeft plaatsgevonden, aldus de leider van het Front National. 'Er is een referendum geweest, waarin de inwoners van de Krim de hereniging met Rusland steunden. Ik zie geen rechtvaardiging om dit referendum in twijfel te trekken', voegde Le Pen er aan toe bij BFM-TV.

Le Pen stelt zich met deze uitspraak lijnrecht op tegenover scheidend president François Hollande. Hollande is in de Europese Unie een van de drijvende krachten achter het Europese sanctiebeleid dat Rusland moet straffen voor de 'annexatie' van de Krim op 18 maart 2014. Twee dagen eerder zou volgens de locale autoriteiten ruim 95 procent van de bevolking van het schiereiland zich daarvoor hebben uitsproken in een in allerijl uitgeschreven referendum.

Omdat dit plebisciet in strijd was met de Oekraïense grondwet en bovendien volgde op een aanvankelijk heimelijke militaire interventie door 'groene mannetjes' van de Russische militaire inlichtingendienst GROe heeft, buiten Rusland zelf, geen enkele lidstaat van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) de uitslag van dit referendum erkend. De status van de Krim als deelrepubliek binnen de Russische Federatie wordt alleen onderschreven door Bolivia, Cuba, Nicaragua, Noord-Korea, Soedan, Syrië, Venezuela en Zimbabwe. Ook Armenië, Wit-Rusland en Kazachstan - allemaal lid van de door Rusland gedomineerde Euro-Aziatische Economische Unie (EAEU) - hebben de annexatie tot nu toe niet erkend.

De uitspraak van Le Pen past in een lijn die haar partij al enige jaren uitzet. Het Front National is vanuit Rusland financieel gesteund  met zeker één lening van 9 miljoen euro. Volgens het dagblad Kommersant zou het Russische kredietagentschap deze lening nu overigens willen terugvorderen. Haar nicht Marion Marechal-Le Pen was eind november 2016 in Moskou voor een lezing aan het prestigieuze Moskouse Staatsinstituut voor Internationale Betrekkingen (MGIMO).

Le Pen is niet de enige die het standpunt vertolkt dat Frankrijk zich zou moeten neerleggen bij de annexatie van de Krim. Afgelopen jaren zijn verschillende parlementariërs van de parij Les Republicaines, behorend tot het interne kamp van ex-president Nicolas Sarkozy, op bezoek geweest op de Krim in een poging de inlijving te 'normaliseren'.  François Fillon, de officiële presidentskandidaat van de Republikeinen, heeft zich nog niet over de kwestie uitgelaten. Bekend is alleen dat Fillon een mildere houding jegens Rusland voorstaat en de sancties zou willen afzwakken of afschaffen.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.